Reprezentacija Crne Gore osvojila je tri boda na gostovanju u dalekom Kazahstanu – sedmi meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo „hrabri sokoli“ riješili su u svoju korist rezultatom 3:0.

Koncentrisani i motivisani izabranici Ljubiše Tumbakovića potvrdili su da ubjedljiva pobjeda u Podgorici nije bila slučajna. Jedan trening bio je dovoljan Jovetiću i drugovima da se adaptiraju na vještačku podlogu Astana arene i urade ono što nije uspjelo rivalima iz grupe E – ovaj stadion bio je neosvojiva tvrđava za Poljake i Rumune, koji su uspjeli da osvoje po bod.

 „Sokoli“ su dobro počeli meč i nakon tečnih akcija u prvih deset minuta uspjeli da dođu do dvije prilike. Ipak, odbrana domaćih uspjela je da se odbrani nakon pokušaja Bećiraja. Kazahstanci su u prvom dijelu bili opasni nakon prekida, pa je Danijel Petković u 17. minutu zaustavio dobar pokušaj Akhmetova.

Na isteku pola sata igre domaća odbrana nije imala rješenje za dobru akciju našeg tima – genijalno dodavanje Jovetića ubacivanjem iz drugog plana ispratio je Marko Vešović, izašao lice u lice sa Loriom i laganim lob udarcem upisao prvijenac u dresu najdražih boja.

Protivnik je do odlaska na odmor imao priliku da dođe do izjednačenja, ali je Petković, u pomoć prečke, zaustavio još jedan pokušaj glavom domaćih igrača. Na samom kraju prvog dijela Jovetić je pokušao „bombom“ iz slobodnog udarca sa 30 metara ali je Loria uspio da odbije loptu i spriječi našeg kapitena da se upiše u strijelce.

Početak drugog dijela i fantastičan prekid naše selekcije – perfektno ubacivanje Jankovića i pravovremena reakcija Bećiraja bili su dovoljni da naša selekcija duplira prednost u 53. minutu. Deset minuta kasnije ljevonogi vezista „sokola“ poslao je još jednu teledirigovanu loptu i omogućio Marku Simiću da se „pokloni“ i upiše prvi gol u dresu sa državnim grbom.

Do kraja susreta Mugoša je imao priliku da pobjedu naše selekcije učini ubjedljvijom, ali je lopta nakon njegovog udarca sa deset metara pogodila prečku gola domaćih.

Kazahstan – Crna Gora 0:3

Astana arena, Astana.

Gledalaca:

Sudija: Sebastian Delferier (Belgija).

Strijelci
0:1
– Marko Vešović 30', 0:2 – Fatos Bećiraj 53', 0:3 – Marko Simić 63'

Žuti kartoni
Azat Nurgalijev, Maksat Bajžanov – Kazahstan
Marko Simić – Crna Gora

Kazahstan: David Loria, Islambek Kuat, Jeldos Ahmetov, Georgi Žukov (od 17, Maksat Bajžanov), Serikžan Mužikov, Azat Nurgalijev (od 61. Bauržan Turusbjek), Roman Murtazajev, Gafuržan Sujumbajev (od 82. Askat Tagiberjan), Dmitri Šomko, Abal Bejsebekov, Juri Logvinenko.
Selektor: Aleksandr Borodjuk.

Crna Gora: Danijel Petković, Nikola Vukčević, Žarko Tomašević, Marko Vešović, Marko Janković, Stevan Jovetić (od 71. Elsad Zverotić), Fatos Bećiraj (od 83. Stefan Mugoša), Stefan Savić, Nebojša Kosović (od 54. Mirko Ivanić), Marko Simić, Adam Marušić.
Selektor: Ljubiša Tumbaković.