Seniorska reprezentacija Crne Gore odradila je večeras na Astana areni posljednji trening uoči duela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Kazahstana.

Nakon šestočasovnog leta „sokoli“ su stigli u Kazahstan, najudaljeniju zemlju euro zone kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U 22 časa po lokalnom vremenu Jovetić i drugovi istrčali su na Astana arenu i po prvi put u kvalifikacionim mečevima trenirali na terenu sa vještačkom podlogom, na kojem će sjutra odigrati sedmi meč u kvalifikacijama.  

Uoči početka treninga na pitanja domaćih novinara odgovarali su defanzivac Stefan Savić i selektor Ljubiša Tumbaković.

- Ulazimo u samu završnicu kvalifikacija i iz tog razloga utakmice koje ćemo igrati u septembru i oktobru definisaće finalni rezultat. Istina je da ovog momenta imamo prednost u gol razlici u odnosu na Dansku ali su veoma interesantne utakmice koje će se odigrati u posljednja četiri kola. Zbog toga ćemo maksimalno profesionalno odigrati utakmice protiv Kazahstana i Rumunije, a zatim i u oktrobu protiv Danske i Poljske. Vrlo se profesionalno ponašamo kada je u pitanju reprezentacija, pogotovo u dijelu koji se odnosi na pripremu utakmice, što pokušavamo da prenesemo na igrače. Zbog toga sam siguran da neće biti opuštanja kod našeg tima. Neki drugi elementi mogu da utiču na krajnji rezultat ali ćemo utakmicu sa Kazahstanom odigrati maksimalno profesionalno. Mislim da nema mjesta za postavljanje pitanja o našem pristupu utakmici i eventualnoj relaksiranosti igrača, rekao je selektor Tumbaković.

Iskusni stručnjak ističe da je stručni štab odradio dio koji se odnosi na skauting protivnika prateći sve mečeve koje su Kazahstanci odigrali u posljednje dvije godine.

- Skautirali smo ekipu Kazahstana, ne samo u posljednja dva meča, nego i kroz sve utakmice koje su odigrali u posljednje dvije godine. Sama promjena trenera uticala je na promjenu načina igre i raspored igrača na terenu. Vjerovatno postoji prostor za neko iznenađnje ali ono što je za nas najinteresantnije jeste činjenica da Islamkan, koji je po našoj procjeni najbolji igrač Kazahstana, neće igrati na sjutrašnjem meču. Međutim, Kazahstan ima dosta dobrih igrača koji su skrenuli pažnju kroz ove kvalifikacije. Pokušaćemo da obratimo pažnju na njihove glavne karakteristike i da im na taj način smanjimo učinak, dodao je selektor „sokola“.

Tumbaković je upitan da li će pratiti duel mladih selekcija i šta očekuje u tom susretu koji se igra takođe sjutra u Aktobeu.

- Naravno da ćemo pratiti rezultat utakmice naše mlade reprezentacije. Kao što sam rekao, bićemo maksimalno profesionalni, baš kao i naša mlada selekcija i sačekaćemo tih 90. minuta da vidimo kakav će biti ishod, zaključio je selektor Tumbaković.

Stefan Savić ističe da Kazahstan ima kompaktan tim koji je promijenio stil igre u odnosu na prvu utakmicu koja je odigrana u Podgorici.

- Očekuje nas zahtjevan meč, protiv selekcije koja je kompaktna i koja je dosta promijenila stil igre u odnosu na prvi meč koji smo odigrali u Podgorici. Promijenili su selektora, ima dosta novina u njihovoj igri ali je i dalje glavna karakteristika to što su izuzetno borbeni i kompaktni. Ipak, gledali smo reprezentaciju Kazahstana i dobro smo informisani. Dodatne informacije pružili su Kojašević koji je ranije igrao u Astani i Mijušković koji sada igra ligu Kazahstana, pa smo sa te strane veoma dobro pripremljeni. Vjerujem da ih veoma dobro poznajemo i da smo dobro pripremljeni za sjutrašnju utakmicu, rekao je Savić.

Komandant odbrane našeg tima vjeruje da drugačija podloga neće biti veliki problem za „sokole“ u sjutrašnjem duelu.

- Prije dvije godine igrao sam sa Atletikom na ovom stadionu, u nešto drugačijim vremenskim uslovima i odigrali smo meč bez pogodaka. Podloga je drugačija, domaći igrači su navikli na nju, pa će nama biti nešto teže na sjutrašnjoj utakmici. Nismo navikli da igramo na vještačkoj podlozi ali vjerujem da ćemo se kroz večerašnji trening adaptirati na podlogu i da ćemo ostvariti dobar rezultat, zakljkučio je centralni defanzivac naše selekcije.

Duel Kazahstana i Crne Gore igra se u petak, 1. septembra na Astana areni sa početkom u 22:00 sata po lokalnom, odnosno 18:00 sati po srednje-evropskom vremenu. Duel sedmog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo povjeren je belgijskom sudijskom timu koji predvodi Sebastian Delferier. Direktan prenos utakmice iz Astane gledaoci u Crnoj Gori mogu pratiti na kanalu Javnog servisa (RTCG).