Budućnost je odbranu šampionske titule započela ubjedljivom pobjedom u duelu sa Iskrom, ekipom koju je aktuelni šampion savladao i na otvaranju sezone 2016/2017. „Plavo-bijeli“ su meč, koji su ljubitelji fudbala mogli da prate u direktnom prenosu na kanalu jedan Arena sport televizije, riješli zahvaljujući Nikaču, Sekuliću i Raspopoviću.

Nikač je otpor Danilovgrađana slomio pogotkom u 37. minutu susreta, da bi u posljednjem minutu regularnog toka susreta Balša Sekulić duplirao prednost Budućnosti na spektakularan način, udarcem sa centra igrališta. U sudijskoj nadoknadi vremena Raspopoić se upisao u strijelce za konačnih 3:0.

Najviše pogodaka u premijernom kolu 11. sezone elitnog takmičenja viđeno je u duelu Dečića i Zete - Golubovčani su slavili pobjedu u Tuzima rezultatom 4:1. Već na poluvremenu vicešampion je imao dva gola prednosti zahvaljujući Vukčeviću i Goranoviću, da bi se u nastavku susreta, nakon pogotka Camaja za domaće, tinejedžeri Nikola i Pavle Krstović pobrinuli da Zeta dođe do ubjedljivog trijumfa.

Derbi kola odigrale su ekipe Rudara i Mladosti na Gradskom stadionu u Pljevljima. „Romantičari“ su slavili minimalnu pobjedu zahvaljujući nekadašnjem kapitenu ekipe iz Pljevalja – Nedjeljko Vlahović u 27. minutu zatresao je mrežu domaćina i osigurao timu sa Starog aerodroma pobjedu u prvoj rundi šampionata.

Sutjeska je opravdala ulogu favorita u duelu sa Komom, povratnikom u prvoligaško društvo. Nikšićani su prve bodove u novoj sezoni upisali zahvaljujući Marku Vučiću, koji je mrežu ekipe sa Zlatice pogodio u 19. minutu susreta.

Petrovac je na otvaranju sezone slavio na gostovanju Grblju. Pitanje pobjednika u primorskom derbiju riješeno je u drugom dijelu susreta – Vučinić je donio prednost Petrovčanima u 75. minutu, da bi u sudijskoj nadoknadi vremena Mladen Popopvić postavio konačan rezultat susreta.

Rezultati
Budućnost – Iskra 3:0
Nikač 37', Sekulić 90', Raspopović 90'+2'

Grbalj – Petrovac 0:2
Vučinić 75', M. Popović 90'+2'

Rudar – Mladost 0:1
Vlahović 27'

Dečić – Zeta 1:4
Camaj 49' – Vukčević 35', Goranoić 43', N. Krstović 74', P. Krsotvić 87'

Kom – Sutjeska 0:1
Ma. Vučić 19'