Reprezetacija Crne Gore poražena je od selekcije Irana rezultatom 2:1 u prijateljskom meču koji je večeras odigran u Podgorici. Kombinovani sastav „hrabrih sokola“ pružio je dobro izdanje tokom većeg dijela odmjeravanja snaga sa Irancima, selekcijom koja nije poražena na osam posljednjih mečeva i koja će u duelu sa Uzbekistanom imati priliku da matematički obezbijedi plasman na Svjetsko prvenstvo.

Prvo poluvrijeme donijelo je po jedan pogodak na obje strane ali i nekoliko veoma dobrih pokušaja naše selekcije. Prvi su se radovali Iranci – na isteku desetog minuta Torabi je prošao po lijevoj strani i poslužio Azmuna da udarcem sa desetak metara matira Petkovića.

Pogodak „persijskih zvijeda“ bio je znak za početak ofanzive naših reprezentativaca, pa je gol Berianvanda bio pod opsadom tokom narednih 20 minuta igre. Prvi je zaprijetio Kosović odličnim udarcem iz daljine, natjerao golmana rivala da odbije loptu na koju je natrčao Savić ali nije uspio da je pošalje u mrežu.

Samo par minuta kasnije Jovović je odlično šutirao i natjerao iranskog golmana da krajnjim naporima spašava mrežu. Već u sljedećem napadu dobar udarac upustio je i Savićević ali je Beiranvand bio nepremostiva prepreka.

Nakon dvije godine bez primljenog pogotka Iranci su u 32. minutu duela u Podgorici potpisali kapitulaciju – Jovović je odlično prošao po lijevoj strani, odigrao povratnu loptu za Jovetića koji je lijevom nogom „spakovao“ u dalji ugao. Bio je to 20. potpis našeg napadača u dresu najdražih boja.

Iranci su do nove prednosti došli nakon prve prilike u nastavku susreta. Još jednom se za realizaciju pobrinuo Azmun – napadač Rostova u 60. minutu glavom je poslao loptu u mrežu nakon povratnog pasa Rezaina.

Do kraja susreta „sokoli“ su imali dvije prilike da dođu do izjednačenja ali je večeras odlični Berianvand zaustavio pokušaj Kojaševića, dok je Vučinić iz odlične pozicije slabo tukao glavom.

Meč sa najbolje rangiranom azijskom selekcijom posebno će pamtiti Vukan Savićević – vezista Slovana iz Bratislave večeras je upisao prvi nastup u dresu seniorske reprezentacije Crne Gore.


Crna Gora – Iran 1:2

Gradski stadion, Podgorica.
Gledalaca: 3.500


Sudija: Dejan Jakimovski (Makedonija).

Strijelci
0:1 – Sardar Azmun 10', 1:1 – Stevan Jovetić 32', 1:2 – Sardar Azmun 60'

Crveni karton
Morteza Puraligajni – Iran

Crna Gora: Danijel Petković, Nebojša Kosović, Žarko Tomašević (od 46. Filip Stojković), Vukan Savićević, Marko Janković (od 64. Damir Kojašević), Stevan Jovetić (od 64. Stefan Mugoša), Fatos Bećiraj (od 46. Mirko Vučinić), Stefan Savić (od 46. Marko Baša), Vladimir Jovović (od 71. Luka Đorđević), Emrah Klimenta, Marko Simić.
Selektor: Ljubiša Tumbaković.

Iran: Alireza Beiranvand, Ehsan Hajasfi (od 38. Ali Karimi), Saed Agei, Seid Ezatolahi (od 73. Ezatolah Purgaz), Mortela Puraliganji, Karim Ansarifard (od 46. Milad Mohamadi), Pejman Montazeri, Mehdi Torabi, Sardar Azmun (od 64. Ehsan Pahlevan), Aškan Dežaga (od 46. Reza Gohanedžad), Ramin Rezejan.
Selektor: Karlos Keiroš.