Ako je i bilo sumnje uoči utakmice u Kopenhagenu, večerašnji meč je difinitivno potvrdio da crnogorska reprezentacija ima kvalitet da se nosi sa bilo kojom selekcijom u ovoj grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - tim Ljubiše Tumbakovića u gostima savladao Dansku sa 1:0 i učvrstio se na čelu grupe E nakon tri odigrana kola.

Prvo poluvrijeme donijelo je rezervisanu igru sa obje strane - oba tima su dobro stajala, ne dozvolivši protivniku mnogo prostora u napadačkom manevru, strpljivo čekavši svoju šansu. Danska je imala veći posjed lopte i više pokušaja na gol protivnika, ali izuzev dobrog udarca Eriksena u finišu prvog poluvremena nije bilo pravih opasnosti po gol Mladena Božovića. Crna Gora je, s druge strane, svoju prvu pravu priliku pretvorila u gol - Stevan Jovetić je osvojio loptu na sredini igrališta, prešao sa njom preko 30 metara a onda filigrantskim pasom bez gledanja poslužio Bećiraja koji je majstorski lobovao Kaspera Šmajhela. To je bilo dovoljno da naša selekcija na odmor ode sa golom prednosti.

U drugom poluvremenu Danska je napala Crnu Goru sa svim što je imala i stvorila niz opasnih prilika pred našim golom ali je odbrana na čelu sa neumornim Stefanom Savićem i sigurnim Mladenom Božovićen usješno odoljevala. Selektor domaćih Hareide je u posljednjih 20 minuta bacio sve karte bacio na napad i ubacvanjem Sista i Kornelijusa prešao u formaciju sa tri napadača, što je dodatno pojačalo pritisak na gol naše selekcije. Prvu veliku priliku imao je upravo korpulentni Kornelijus, ali je Božović fantastično zaustavio njegov pokušaj glavom u 73. minutu, desetak minuta kasnije naš golman je bio siguran i kod pokušaja Eriksena iz slobodnog udarca. Danski selektor je do kraja ubacio još jednog špica, ali bez uspjeha - Crna Gora je odoljela naletima domaćina i stigla do tri velika boda i čela grupe E.

Slijedi pauza od reprezentativnog fudbala do 11. novembra, kada će naša selekcija gostovati Jermeniji.


Danska - Crna Gora 0:1 (0:1)

Stadion Telia Parken, Kopenhagen
Gledalaca: 20.582

Sudija: Alberto Undiano Maljenko (Španija)

Strijelci
0:1 - Bećiraj 32'

Žuti kartoni
Poulsen, Fišer - Danska
Vešović - Crna Gora

DANSKA: Kasper Šmajhel, Peter Ankersen, Simon Kjaer, Riza Durmiši, Andreas Kristijansen, Tomas Dilejni, Kristijan Eriksen, Viktor Fišer (od 70. Andreas Kornelijus), Matias Jorgensen (od 83. Nikolaj Jorgensen), Jusuf Poulsen, Pjer Hojbjerg (od 63. Pione Sisto). Selektor: Age Hareide.

CRNA GORA: Mladen Božović, Nikola Vukčević, Žarko Tomašević, Marko Vešović (od 89. Nemanja Mijušković), Stevan Jovetić, Fatos Bećiraj, Stefan Savić, Damir Kojašević (od 63. Vladimir Jovović), Aleksandar Šćekić, Marko Simić (od 70. Aleksandar Šofranac), Adam Marušić. Selektor: Ljubiša Tumbaković.