Crna Gora je večeras u Podgorici odigrala savršenu utakmicu i poklonila svojim navijačima veliku pobjedu nad Kazahstanom, začinjenu sa pet efektnih golova. Tim Ljubiše Tumbakovića je ovom pobjedom preuzeo prvo mjesto na tabeli grupe E, uz rame sa Poljskom i Rumunijom.

I dok je u pripremi utakmice pobjeda najavljivana tek stidljivo, igrači su na terenu djelovali više nego ubjedljivo - dispciplina, samopouzdanje i sjajna realizacija učinili su da više od 8.500 hiljada navijača punog srca napusti tribine Gradskog stadiona pod Goricom.

Od starta je na terenu postojao samo jedan tim - Crna Gora je organizovano napadala u talasima, ne dozvolivši protivniku ni u jednom trenutku da ugrozi njen gol - a nagrada za odličnu igru stigla je u 24. minutu kada je Tomašević glavom u gol zakucao loptu nakon odličnog centaršuta Jovetića. "Hrabri sokoli" su na poluvrijeme otišli sa golom prednosti, da bi u nastavku do nogu potukli protivnika.

Serija golova otvorena je u 59. minutu kada je golman gostuju Bekbaev doživio "deža vi" - ovog puta strijelac je bio Vukčević na centaršut Kojaševića. Pet minuta kasnije pogodio je i Jovetić, nakon odličnog prodora i asistencije Marušića. Desetak minuta kasnije u listu strijelaca upisao se Bećiraj nakon odličnog prodora i asistencije Vešovića sa lijevog boka. Tačku na meč stavio je Stefan Savić nakon kornera koji je izveo Kojašević, za ovacije oduševljenih navijača.

Nakon svega viđenog večeras, podatak da je Kazahstan više od 20 mjesta bolje plasiran od Crne Gore na FIFA rang listi zvuči kao loša šala.

Crna Gora je ispunila cilj - sa tri boda je preuzela čelo grupe E i sa velikim optimizmom putuje u Dansku koja je večeras u trileru izgubila od Poljske sa 3:2. Meč u Kopenhagenu igra se u utorak od 20.45 časova.


Crna Gora - Kazahstan 5:0 (1:0)

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 8.517

Sudija: Robert Šergenhofer (Austrija)

Strijelci
1:0 - Tomašević 24'
2:0 - Vukčević 59'
3:0 - Jovetić 64'
4:0 - Bećiraj 73'
5:0 - Savić 78'

Žuti kartoni
Bećiraj - Crna Gora
Islamkan, Kislicin, Mukhutdinov - Kazahstan

CRNA GORA: Mladen Božović, Nikola Vukčević (od 68. Nemanja Nikolić), Žarko Tomašević, Marko Vešović, Stevan Jovetić, Fatos Bećiraj (od 76. Filip Raičević), Stefan Savić, Damir Kojašević, Aleksandar Šćekić (od 83. Marko Bakić), Marko Simić, Adam Marušić. Selektor: Ljubiša Tumbaković.

KAZAHSTAN: Stas Pokatilov, Sergej Malij, Aleksandr Kislicin, Islambek Kuat (od 76. Aškat Tagibergen), Almir Mukutdinov, Baujržan Islamkan (od 64. Serikžan Mužikov), Azat Nurgalijev, Dmitri Šomko, Sergej Kižničenko (od 85. Roman Murtazajev), Abzal Bejsebakov, Juri Logvinenko. Selektor: Talgat Baisufinov.