Predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin izabran je za predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) na vanrednom kongresu koji je danas održan u Atini.

Sa 42 od ukupno 55 glasova nacionalnih saveza Čeferin je u izbornoj trci bio bolji od predsjednika Fudbalskog saveza Holandije i člana Izvršnog odbora UEFA Mihaela van Praga. Funkciju predsjednika UEFA Čeferin će obavljati do 2019. godine kada će se održati redovni predsjednički izbori.

Administrativne poslove u fudbalu Aleksandar Čeferin zaopčeo je 2005. godine kao član Izvršnog odbora Svea Lesna Litija, jednog od najuspješnijih futsal klubova u Sloveniji, da bi godinu dana kasnije postao član NK Olimpija iz Ljubljane. Predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije postao je 2011. godine kada je na tom mjestu naslijedio Ivana Simiča. U februaru 2015. godine povjeren mu je drugi predsjednikči mandat.

Čeferin je rođen 1967. godine i diplmirao je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Direktor je kompanije Čeferin i partneri, jedne od najvećih advokatskih kancelarija u Sloveniji.