Najbolji crnogorski fudbaleri odradili su danas drugi trening u sklopu priprema za kvalifikacionu utakmicu sa Rumunijom. Stručni štab je prvi put na raspolaganju imao praktično sve igrače koji konkurišu za utakmicu u Klužu, kojom će naša selekcija otvoriti svoj treći ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Na pitanja novinara danas je odgovarao selektor Ljubiša Tumbaković koji se na startu osvrnuo na zdravstveni bilten "hrabrih sokola". Izvjesno je da naš selektor neće moći da računa na Filipa Stojkovića, zbog povrede prepona...

- U pitanju je povreda koju vuče još iz bivšeg kluba, Čukaričkog. Skoro sigurno neće moći da nam pomogne, Saveljić je, izgleda, otkazao dolazak na ovo okupljanje. Nije to još zvanično, jer imamo problema u komunikaciji sa njim, s obzirom da govori samo španski jezik. Marko Baša je juče odradio dobar dio treninga. Trebalo je da se oporavi prošlog vikenda, ali je sve to prolongirano. Razgovaramo svaki dan sa doktorima, sa Markom... Nadam se da će biti spreman - rekao je Tumbaković.

Tumbaković je svjestan velikih očekivanja, ali i opasnosti koje nosi smjena generacija kroz koju prolazi crnogorska selekcija. Iako nije zahvalno očekivati dramatičan rezultatski zaokret u odnosu na prethodne godine, naš selektor vjeruje da iskustvo stečeno u tom periodu može da pomogne u narednom ciklusu. Selektor nije želio da se bavi prognozama pred naredni meč.

- Bavim se terenom, igračima, atmosferom... Posao selektora ide u tom pravcu. Ulazimo u mini ligu od deset utakmica, bilo bi dobro da se lijepo počne. Trudićemo se. Ako se vraćamo na ono što je bilo, to može da nam pomogne samo kao jedno veliko iskustvo. Crna Gora nije imala rezulata posljednjih godina, ali ako očekujete veliki zaokret - teško. Potrbeno je vrijeme. Trudim se da nametnem stil rada koji je kod mene prisutan godinama, a pomažu mi igrači. Postoji zajednički fluid. Sve ide spontano, radno, profesionalno... Oni imaju zadatke, ja imam svoj princip - rekao je Tumbaković, i dodao: - Na dosadašnjim okupljanjima nametnuli smo stil i proces rada koji ćemo ponavljati u ovih sedam dana. Sigurno neće biti problem da se igrači kao što su Jovetić i Savić, ali i ostali koji su manje bili sa nama, uklope u sve to.

Stručni štab naše selekcije je prikupio mnogo informacija o Rumuniji, koja iza sebe ima nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Nešto manje svježih informacija Tumbaković ima o novom selektoru "trikolora" Krištofu Daumu koji nije radio od marta 2014. godine.

- Gledali smo Rumune na Evropskom prvenstvu, što se nas tiče potpuno su "porkiveni", analizirani do detalja. Ali, imaju novog selektora, što je bitna promjena, tako da smo minulih dana istraživali Daumovu filozofiju. Nismo došli do mnogo podataka u tom smislu, ali u principu sve znamo o njima - istakao je Tumbaković.

Naredni trening naša selekcija će odraditi sjutra u istom terminu, od 18.30 časova. Brifing sa predstavnicima medija zakazan je za 18 časova.