Reprezentacija Crne Gore pretrpjela je minimalan poraz od selekcije Turske u prijateljskom meču koji je večeras odigran u Antaliji. U fantastičnoj atmosferi koju je priredilo preko 30 hiljada gledalaca na nedavno otvorenom stadionu Antalija arena izabranici Ljubiše Tumbakovića odigrali su veoma dobru utakmicu, sa izuzetno jakim protivnikom koji će učestvovati na Evropskom prvenstvu. Duel sa „sokolima“ bio posljednja provjera za izabranike Fatiha Terima pred put na turnir u Francuskoj i premijerni duel u kojem će za protinika imati selekciju Hrvatske.  

U prvom dijelu susreta naš tim igrao je veoma organizovano i koncentrisano u fazi odbrane, ne dozvolivši izuzetnom rivalu da stvori više od jedne ozbiljne prilike i to u samom finišu poluvremena kada je Ozjakup poslao loptu pored lijeve stative našeg gola. Na drugoj strani, u 35. minutu susreta Bećiraj je nakon povratne lopte Jovovića imao priliku da sa 16 metara matira Babakana, ali je iskusni čuvar mreže Turskog gola odlično intervenisao i spriječio siguran pogodak.

Ono što je obilježilo prvo poluvrijeme jesu i dvije izmjene u našem timu u prvih 25. minuta sustreta. U 12. minutu Šćekić je zamijenio Kašćelana koji je na Antalija areni odigrao posljednji meč u dresu najdražih boja. Vezista našeg tima, koji je upisao 25 nastupa za reprezentaciju, ispraćen je aplauzima publike i saigrača. Samo deset minuta kasnije selektor Tumbaković bio je prinuđen da izvrši i drugu izmjenu na susretu – Simić je nakon duela sa Tosunom ostao na travi, nije bio u stanju da nastavi meč, pa je njegovo mjesto u posljednjoj liniji odbrane zauzeo Nemanja Mijušković, koji je tako upisao prvi nastup na zvaničnim mečevima u seniorskoj reprezentaciji. Osim defanzivca Vardara prve mečeve za reprezentaciju odigrali su Filip Stojković, Marko Janković, Emrah Klimenta i Nebojša Kosović.

I u nastavku susreta „sokoli“ su bili prvi koji su ozbiljno zaprijetili, pnovo preko Bećiraja koji je nakon dobre transformacije našeg tima iz faze odbrane izašao sa desne strane sam na Babakana. Iskusni čuvar mreže dobro je zatvorio ugao našem napadaču i zaustavio njegov udarac. Selekcija koju sa klupe predvodi Fatih Terim odgovrila je preko Jimaza koji je u prvom kontaktu sa loptom nakon što je zamijeno Čalhanoglua pokušao da lobuje Poleksića ali je bio neprecizan.

Domaćin je bio veoma blizu pogotka u 68. minutu ali Tufan nije stigao na drugoj stativi loptu koju je sa lijve strane ubacio Emre Mor, koji je u 86. minutu imao priliku da se upiše u strijelce ali je Poleksić još jednom bio na visini zadatka. Njaveću priliku Turci su propustili tri minuta prije kraja susreta kada je Burak Jilmaz loše zahvatio loptu nakon iznenada ukazane prilike i prebacio naš gol. Pitanje pobjednika riješio je Mehmet Topal u poskjednjem minutu sudijske nadoknade i udarcem glavom zatresao mrežu našeg gola.


Turska – Crna Gora 1:0

Antalija, Antalija arena.

Sudija: Daniel Sibert (Njemačka).

Strijelci
1:0 - Topal 90'+4'

Žuti kartoni
Bećiraj – Crna Gora

Turska: Volkan Babakan, Čenk Tosun (od 70. Junus Mali), Arda Turan, Ogužam Ozjakup (od 58. Nuri Šahin), Mehmet Topal, Ozan Tufan (od 83. Alper Potuk), Džaner Erkin (od 72. Ismail Kojbaši), Volkan Šen (od 46. Emre Mor), Hakan Čalhanoglu (od 58. Burak Jilmaz), Ahmet Jilmaz Džalik, Šener Ozbajrakli. Selektor: Fatih Terim.

Crna Gora: Vukašin Poleksić, Nikola Vukčević, Žarko Tomašević, Marko Vešović (od 78. Elsad Zverotić), Stefan Mugoša (od 63. Marko Janković), Fatos Bećiraj (, Mladen Kašćelan (od 12. Aleksandar Šćekić (od 82. Nebojša Kosović), Filip Stojković, Marko Simić (od 23. Nemanja Mijušković), Vladimir Jovović (od 75 Emrah Klimenta), Aleksandar Šofranac. Selektor: Ljubiša Tumbaković.

* fotografije: Haydar Tanisan