Crna Gora se oprostila od baraža za Evropsko prvenstvo porazom od Austrije u Podgorici. Najbolji tim grupe G slavio je sa 3:2, iako po svemu prikazanom ne bi bilo nepravedno ni da je na Gradskom stadionu doživio prvi poraz u kvalfikacijama.

Ako je u Beču odigrala najslabije prvo poluvrijeme u ovim kvalfikacijama, Crna Gora je večeras u Podgorici odigrala vjerovatno i najbolje. U defanzivi je vrlo dobro parirala odličnom protivniku, dok je u napadu brzom transformacijom stavila Austriju na velike muke. Nagrada za dobru igru stigla je u 32. minutu kada je Vukčević poslao visoku loptu u šesnaesterac gostuju gdje je Vučinić dobio duel sa Dragovićem i rutinski pogodio lijevom nogom.

Crna Gora je na odmor otišla sa golom prednosti, ali je Austrija već na startu nastavka pokazala svoju snagu i nakon kraćeg pritiska došla do izjednačenja - Harnik je u 55. minutu odlično prošao po desnoj strani i uposlio Janka kojem nije bilo teško da pogodi. Crna Gora je smogla snage da uzvrati u 68. minutu preko sjajnog Bećiraja koji je sa ivice šesnaesterca spektakularno pogodio dalji ugao protivničkog gola. Desetak minuta kasnije rezervista Mandić je imao priliku da riješi utakmicu, ali je njegov "zicer" skinuo odlični Almer.

Kazna za promašaj stigla je samo dva minuta kasnije kada je Arnautović pogodio sa ivice šesnaeserca, a nakon drugog primljenog gola naša selekcija je izgubila mir. Kapiten Vučinić je u istom minutu dobio dva žuta kartona zbog prigovora, a odmah potom je zbog protesta isključen i selektor Brnović. Austrija je iskoristila prednost igrača više i u drugom minutu sudijske nadoknade preko Šabicera stavila tačku na sjajnu kvalifikacionu kampanju.

Poraz kod kuće označio je kraj svih nada naše selekcije da može do baraža, pošto su Rusija i Švedska opravdale ulogu favorita protiv Moldavije i Lihtenštajna. Meč u Moskvi, posljednji u ovom ciklusu, s toga neće imati takmičarski značaj. Poslije odlične igre koju je tim Branka Brnovića pokazao u posljednja četiri meča u kvalfikacijama ostaje žal za propuštenim prilikama u prvom dijelu kvalfikacija koje su uz malo sreće mogle imati potpuno drugačiji epilog.


Crna Gora - Austrija 2:3 (1:0)

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 10.000

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Strijelci
1:0 - Vučinić 32', 1:1 - Janko 55', 2:1 - Bećiraj 68', 2:2 - Arnautović 81', 2:3 - Šabicer 90+2'

Žuti kartoni
Poleksić, Vučinić - Crna Gora

Crveni karton
Vučinić 87' - Crna Gora

CRNA GORA: Vukašin Poleksić, Vladimir Rodić, Stefan Savić, Žarko Tomašević (od 74. Saša Balić), Marko Simić, Nikola Vukčević, Vladimir Boljević (od 56. Zverotić), Fatos Bećiraj, Adam Marušić, Stefan Mugoša (od 64. Staniša Mandić), Mirko Vučinić. Selektor: Branko Brnović.

AUSTRIJA: Robert Almer, Sebastijan Prodl, Aleksandar Dragović, Kristijan Fuš, Florijan Klajn, Džulijan Baumgartlinger, David Alaba (od 82. Jakob Janšer), Martin Harnik, Marko Arnautović, Zlatko Junuzović (od 82. Marsel Šabicer), Mark Janko (od 82. Rubin Okotie). Selektor: Marcin Koler.