Crnogorska fudbalska reprezentacija spremno dočekuje utakmicu sa Austrijom, ključnu za plasman na Evropsko prvenstvo koje se 2016. godine igra u Francuskoj. Imperativ pobjede svakako nije prijatan, ali nije narušio odličnu atmosferu kojom zrači svlačionioca naše reprezentacije. Selektor Branko Brnović svjestan je težine zadatka koji je pred "hrabrim sokolima", ali vjeruje da je plasman u baraž ostvariv cilj.

- Do sada smo stalno bili u vrhu od početka pa do kraja kvalifkacija, pa smo završili bez odlaska na neki veliki šampionat. Sada je suprotna situacija, vidjećemo kako će sve da se završi. Ako dobijemo Austriju, onda ćemo u posljednjem kolu imati priliku da napravimo veliki rezultat. Teška je situacija, ali zašto ne vjerovati? Ako ne vjerujemo onda nema potrebe ni da izlazimo sjutra na teren - istakao je Brnović.

Naša selekcija mora osvojiti šest bodova u preostale dvije utakmice kako bi održala živom šansu da se domogne baraža za Evropsko prvenstvo. O sudbini našeg tima, po svemu sudeći, odlučivaće i ostali rezultati u grupi, ali selektor Brnović ističe da ekipa mora biti skoncentrisana samo na narednog protivnika.

- Da je meč protiv Rusije završen bez pobjednika, sada bi tri reprezentacije imale isti broj bodova. Ipak, to je sada iza nas, mislim da nema potrebe da se više vraćamo na mečeve sa Rusijom i Lihtenštajnom. Sada su pred nama dvije utakmice koje ćemo pokušati da dobijemo. Austrija je dominantno osvojila prvo mjesto u grupi, a zasluženo nas je pobijedila u Beču. Sada je situacija drugačija. Svi igrači koji budu na terenu igraju u svojim klubovima. Igraju dosta utakmica, imaju veliku minutažu i to je ono što smo željeli. Još ih nisam vidio tako raspoložene na treninzima. To nam daje optimizam da možemo da pobijedimo izuzetno jako selekciju Austrije - rekao je Brnović.

Predstavnike medija interesovalo je i zdravstveno stanje Stevana Jovetića i Marka Baše čiji je nastup na utakmici pod velikim znakom pitanja.

- Jovetić ima veliku želju da igra, ali su šanse za to jako male. Ipak, i bez njega znamo šta nam je cilj i pokušaćemo da ga ostvarimo. Šanse da Baša zaigra su malo veće, ali to ćemo znati tek večeras - otkrio je Brnović, koji je potom saopštio i tim koji će početi utakmicu: - Na golu će biti Poleksić, u odbrani Rodić, ukoliko Baša ne bude mogao, Savić, Simić i Tomašević, na krilima će igrati Marušić i Bećiraj, a u napadu Mugoša i kapiten Vučinić.

Selektor smatra da na igru Austrije neće uticati činjenica da su već obezbijedili mjesto na Evropskom prvenstvu.

- Austrija će igrati da osvoji bodove. Za njih je veliki uspjeh da bez poraza završe kvalifikacije, činjenica da su pozvali sve najbolje igrače govori o tome da neće biti "popusta". Ne možete jednom Alabi da kažete da igra opušteno. On je profesionalac i daće sto odsto sebe bez obzira da li je prijateljska ili kvalifiakciona. Dakle, sve je na nama. Moramo pružiti maksimum, a to možemo u ovom trenutku. Očekujem pobjedu i tri boda, ali ako budu bolji čestitaćemo im - zaključio je Brnović.

I kapiten Mirko Vučinić očekuje tešku tešku utakmicu u petak pod Goricom. Najbolji strijelac Crne Gore uvjeren je da naš tim ima kvalitet da pobijedi lidera grupe G.

- Optimisti smo. Naš protivnik parktično nije napravio pogrešan korak u kvalifikacijama i ubjedljivo je obezbijedio prvo mjesto u grupi. Nadam se da će u meč ući malo opuštenije, da neće "zapinjati", kako mi to kažemo. Bez obzira na sve, mi moramo biti pravi i na oba meča ići na pobjedu, jer ako tako ne bude onda onda ćemo već sjutra završiti kvalifikacije. Da li bi ove kvalifikacije mogle biti moje posljednje? Iskreno, nisam o tome razmišljao. Važno je da mi sjutra dobijemo Austriju, a za ostalo ćemo vidjeti  - rekao je Vučinić, koji je potvrdio da se dobro osjeća i da je spreman za igru: - Imao sam problema sa udarcem koji sam zadobio protiv Lihtenštajna. Morao sam da radim na tome, jer me boljelo koljeno i nisam mogao da trčim. Ali, sada je situacija dobra. Forma ostalih fudbalera? Bolja je nego moja i srećan sam zbog toga.

Crna Gora će posljednji trening u sklopu priprema za utakmicu odraditi večeras na Trening kampu FSCG sa početkom u 18.30 časova. Naš protivnik, selekcija Austrije će trenirati na Gradskom stadionu od 19.30 časova. Pola sata ranije, predviđena je konferencija za novinare gostujućeg tima.

Utakmica Crna Gora - Austrija igra se na Gradskom stadionu pod Goricom sa početkom u 20.45 časova. Kapije našeg najvećeg stadiona biće otvorene dva sata uoči početka utakmice.