Žrijebom koji će se u subotu, 25. jula održati u Nacionalnom kongresnom centru Konstantin palas u Sankt Peterburgu počinju kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se 2018. godine održava u Rusiji.

Našu zemlju na žrijebu u zemlji domaćinu narednog Mundijala predstavljaće generalni sekretar Momir Đurđevac, trener golmana u stručnom štabu "A" selekcije Dragoje Leković i rukovodilac međunarodnog odjeljenja FSCG Milovan Đukanović.

Na žrijebu kvalifikacionih grupa iz evropske zone naći će se 52 zemlje, koje će biti podijeljenje u devet šešira na startu žrijeba. U sedam kvalifikacionih grupa takmičiće se po šest reprezentacija, dok dok će dvije grupe imati po pet selekcija. Plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine izboriće pobjednici devet kvalifikacionih grupa, dok će osam najboljih drugoplasiranih selekcija igrati baraž. Mečevi grupne faze kvalifikacija igraće se od 4. septembra 2016. godine do 10. oktobra 2017. godine. Baraž mečevi igraju se u novembru 2017. godine.

Šeširi za žrbijeb kvalifikacionih grupa utvrđeni su na osnovu plasmana selekcija na julskoj FIFA rang listi, pa će se "hrabri sokoli" naći u četvrtom šeširu i za protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo neće moći da imaju reprezentacije Turske, Slovenije, Izraela, Republike Irske, Norveške, Bugarske, Farskih Ostrva i Estonije.

Listu nosilaca predvodi aktuelni evropski prvak Njemačka, kojoj će u prvom šeširu društvo praviti nacionalni timovi Belgije, Holandije, Portugala, Rumunije, Engleske, Velsa, Španije i Hrvatske. Na zahtjev UEFA reprezentacije Njemačke, Engleske, Španije, Italije, Holandije i Francuske biće žrijebane u grupe sa šest selekcija.

Početak žrijeba u Sankt Peterburgu zakazan je za 17.00 časova po srednjeevrposkom vremenu.

Kvalifikacioni šeširi
I: Njemačka, Belgija, Holandija, Portugal, Rumunija, Engleska, Vels, Španija, Hrvatska.
II: Slovačka, Austrija, Italija, Švajcarska, Češka, Francuska, Island, Danska, Bosna i Hercegovina.
III: Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sjeverna Irska, Srbija, Grčka.
IV: Turska, Slovenija, Izrael, Republika Irska, Norveška, Bugarska, Farska Ostrva, Crna Gora, Estonija.
V: Kipar, Letonija, Jermenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbejdžan, Litvanija, Moldavija.
VI: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino, Andora.