"A" selekciju Crne Gore u prvoj polovini juna očekuju dva gostovanja na sjeveru Evrope - skandinavsku turneju počeće 8. juna u Viborgu gdje će odmjeriti snage sa Danskom u prijateljskoj utakmici, dok će 14. juna u Solni igrati šesti meč u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Švedske. Tim povodom selektor Branko Brnović je danas saopštio spisak sa 24 imena na koja računa za predstojeće utakmice.

Iako su šanse Crne Gore da može uhvatiti jedno od prva tri mjesta značajno umanjene nakon poraza od Rusije za zelenim stolom, selektor vjeruje da igrači koje ima na raspolaganju mogu odgovoriti na izazov i vratiti se u borbu za mjesto u baražu. Naš tim će u Švedskoj biti oslabljen neigranjem kapitena Mirka Vučinića, Vladimira Božovića i Vladimira Volkova.

- Ne bih bio tu da ne vjerujem. Svi znamo da je Švedska jaka reprezentacija, ali fudbal je čudna igra, nikada se ne zna kako utakmica može završiti. Bilo je mečeva koje smo odigrali odlično a izgubili, a nekada smo slavili kada smo igrali slabo. Očekujem da damo sve od sebe, pa ćemo vidjeti da li će to biti dovoljno. Sigurno je da ćemo se dobro pripremiti i dati maksimum, ne bi li se koliko-toliko vratili u igru za treće mjesto. Poslije svih dešavanja u duelu sa Rusijom, igrači su bili uznemireni, neraspoloženi. Međutim, dosta vremena je prošlo i mogu potvrditi da svi igrači, počev od Damjanovića koji jedva čeka da dođe, vjeruju da možemo napraviti dobar rezultat. Ovo je utakmica koja nas može vratiti u igru, svi dolaze sa željom da daju maksimum. Da je Mirko tu bilo bi lakše. Ipak, imamo Damjanovića, Bećiraja, Mugošu, tu je i Vujović, koji je prvi strijelac naše lige. Ko bude najviše pokazao na treninzima taj će početi meč protiv Švedske - istakao je Brnović.

Na spisku ima nekoliko novih imena u odnosu na prethodno okupljanje - Esteban Saveljić i Marko Vukčević su prvi put pozvani u nacionalni tim, dok su Petar Grbić, Goran Vujović i Stefan Mugoša i ranije bili na spisku "A" selekcije.

- Ima novih imena, što je i normalno. Malo nas je poremetila povreda Mirka Vučinića, kao i Volkova i Vladimira Božovića. Imamo problema sa prvom utakmicom, jer nećemo moći da računamo na četiri-pet igrača zbog njihovih obaveza u klubovima. Ipak, druga utakmica je mnogo važnija i nju moramo pokušati da dobijemo - rekao je Brnović, koji se posebno osvrnuo na štopera Difense i hustisije: - Gledali smo nekoliko Estebanovih utakmica. Izuzetno je jak, dobro igra glavom. Protiv Danske će igrati bar jedno poluvrijeme. Mislim da je pozitivno to što želi da igra za reprezentaciju Crne Gore i nadam se da ćemo u njemu dobiti dobro pojačanje za budućnost.

Pored odsustva Mirka Vučinića, najveći hendikep veliki problem za selektora Brnovića mogla bi da bude i mala minutaža koju Stevan Jovetić ima u Mančester sitiju.

- To je još jedan veliki porblem, jer Stevan odavno nije odigrao utakmicu. Da je spreman, mogao bi sam da riješi utakmicu. Vidjećemo u kakvom stanju će nam se pridružiti, pripremićemo ga što bolje za utakmicu sa Švedskom. Ko je igrao fudbal zna da utakmice i treninzi nisu isto. Očekujemo da dođe zdrav, imaće desetak dana da se pripremi i nadamo se najboljem. Imamo nekoliko alternativa po bočnim pozicijama. Ko se pokaže najbolje na treninzima taj će i igrati. Grbić igra standardno u Partizanu, Marko Vukčević igra standardno u svom klubu, i vidjećemo koliko oni mogu da nam pomognu. Sve u svemu, protiv Švedske će igrati 11 najspremnijih fudbalera - isktao je Brnović.

Okupljanje "A" selekcije Crne Gore zakazano je za ponedjeljak, ali stručni štab neće odmah imati na raspolaganju sve igrače - Damjanović, Nikolić i Bećiraj 5. juna igraju za svoje klubpove, dok Zverotić ima utakmicu dva dana kasnije.