Fudbalski savez Crne Gore preduzeo je sve neophodne mjere kako bi sjutrašnja utakmica između Crne Gore i Rusije protekla u najboljem redu, rekao je predsjednik Komisije za bezbjednost i sigurnost na fudbalskim takmičenjima Dragoljub Sekulić.

Sekulić je rekao da su do sada striktno ispoštovane sve odredbe iz zakona o javnom okupljanju, sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim manifestacijama, kao i sve propozicije i preporuke Uefe i Fife. Sekulić je precizirao da su pripreme počele prije 45 dana.

- Kontinuirano su, na sastancima sa predstavnicima Uprave policije i zaštitarskom službom, vršene pripreme kako bi ograničenja koja ima Gradski stadion pod Goricom bila prevaziđena i meč sa bezbjednosnog aspekta protekao bez većih problema. Utakmica je proglašena utakmicom viskog rizika, posebno ako se ima u vidu da dolazi veći broj ruskih navijača - rekao je Sekulić koji je otkrio da je ruski savez kupio 1.100 karata - 300 prve kategorije i 800 u navijačkom sektoru.

Sekulić je pozvao crnogorske navijače na fer i korektno navijanje, navodeći da moraju zaboraviti na unošenje i upotrebu pirotehničkih sredstava, ubacivanje rolni papita, sitnog novca i upaljača.

- Sa predstavnicima svih navijačkih grupa organizovali smo više sastanaka i tražili od njih da spriječe eventualne pokušaje nesportskog navijanja i ponašanja. Tražili smo da zaborave na sve klupske animozitete, jer je uspjeh nacionalnog tima iznad svih klupskih interesa - rekao je Sekulić.

On je saopštio da će kapije Gradskog stadiona biti otvorene u 18.45 časova.

- U funkciji obezbjeđenja utakmice biće angažovano više od 200 pripadnika zaštitarske službe i dovoljan broj pripadnika crnogorske policije. Ulazi na stadion i kompletne tribune biće pod video nadzorom - rekao je Sekulić, koji je apelovao na navijače da samo sportskim navijanjem i uzdržavanjem od bilo kojih nedozvoljenih radnji budu 12. igrač reprezentacije.

Rukovodilac Centra bezbjednosti Podgorica, Vojislav Dragović, kazao je da su preduzete sve neophodne mjere kako javni red i mir ne bi bili narušeni uoči, tokom i nakon utakmice.

- Angažovan je značajan broj policije, koji će obezbjeđivati utakmicu ispred stadiona, na sportskom objektu, ali i u širem i bližem dijelu gradskog jezgra - rekao je Dragović.

Glavni koordinator privatnog obezbjeđenja koje će osiguravati stadion Igor Popović, najavio je da navijači na stadion neće moći da unesu pirotehnička sredstva i zastave sa tvrdom drškom.

- Molimo građane da se uzdrže od unošenja hrane i pića u plastičnim i staklenim ambalažama, jer neće biti dozvoljen unos istih na stadion. Neće biti dozvoljen unos upaljača, hemijskih olovaka i sitnih predmeta. S obzirom da se najavljuje kišno vrijeme pozivamo navijače da kišobrane ostave kod kuće i ponesu kabanice - rekao je Popović.