Podgorica će u naredna četiri dana biti domaćin turnira Grupe "B" preliminarne runde kvalifikacija za odlazak na UEFA Futsal EURO 2016. Na parketu Sportskog centra "Morača" za mjesto u glavnoj rundi kvalifikacija boriće se selekcije Crne Gore, Kipra, Finske i Velsa.

Crna Gora će pokušati da u vrlo jakoj konkurenciji izbori prolaz na naredni krug kvalifikacija, čime bi ponovila uspjehe iz 2009. i 2013. godine, a poseban motiv za tim Sveta Ljesara biće mogućnost da takmičarske utakmice igraju pred svojom publikom. Za prolaz dalje potrebno je osvojiti prvo mjesto, u određenim okolnostima moglo bi biti dovoljno i drugo, ali bi u tom slučaju "hrabri sokoli" zavisili i od rezultata ostvarenih u ostalim kvalifikacionim grupama.

- Ovo je prvi turnir koji organizujemo od osamostaljenja. S obzirom da smo sve dosadašnje kvalifikacije igrali van naše zemlje, posebno nam je stalo da ostavimo dobar utisak i prođemo u narednu rundu. Mislim da će publika moći da uživa u dobrom futsalu, jer sve selekcije koje učestvuju imaju kvalitet. Kiprani su već neko vrijeme stalno prisutni u Evropi, i na klupskom i na reprezentativnom nivou, dok su Finci naši stari znanci - prije tri godine pobijedili su nas u Izraelu sa 3:1, a prošle godine i u Italiji sa 2:1 - ali je to ekipa sa kojom možemo da se nosimo i ravnopravno igramo. Siguran sam da ćemo ih uz pomoć publike savladati u "Morači". Vels je za nas mala nepoznanica, jer se tek prije par godina oformili reprezentaciju. Tipičan su primjer engleske škole, igraju na snagu sa puno trčanja, ali mislim da smo kvalitetniji od njih - rekao je naš selektor na konferenciji za novinare.

Iako je plasman u glavnu rundu kvalifikacija zacrtan kao cilj, Ljesar smatra da bi ulogu favorita za prvo mjesto trebalo prepustiti reprezentaciji Finske koju vidi kao glavnog konkurenta za prvo mjesto u grupi.

- Uloga favorita zna biti teško breme, pa bih je prepustio reprezentaciji Finske jer je bolje rangirana od nas na Uefinoj listi. Nemam ništa protiv toga da oni budu favoriti, a da mi prođemo dalje. Vjerujem da ćemo upisati pobjede na prve dvije utakmice, a da će upravo duel sa Skandinavcima u posljednjem kolu odlučivati o prolazu dalje - istakao je Ljesar.

Kapiten reprezentacije Nikola Perović je otkrio da igrači sa nestrpljenjem iščekuju početak turnira, željni dokazivanja pred svojim navijačima.

- Nestrpljivo iščekujemo start turnira, sa puno želje i žara da se u što boljem svijetlu prikažemo pred domaćom publikom. Želimo da što je bolje moguće prezentujemo našu državu i naš futsal. S obzirom na format takmičenja, najbitnije je da svi budemo zdravi i na raspolaganju selektoru. Istina je da smo favoriti na otvaranju turnira, ali to moramo dokazati na terenu bez obzira koga imamo za protivnika. Imamo imperativ pobjede u prve dvije utakmice sa Kiprom i Velsom, ali možemo da se nosimo sa tim. Siguran sam da će treći duel, sa Finskom, biti odlučujući za plasman dalje -

Na pitanje novinara šta je glavni kvalitet naše selekcije, Perović je istakao timski duh.

- Našu reprezentaciju karakteriše velika borbenost i upornost. Tako svi funkcionišemo, dajemo sve jedni za druge, i vjerujem da će upravo biti presudno za dobar rezultat na ovom turniru - istakao je Perović.

Turnir počinje u srijedu u 18 časova utakmicom Finske i Velsa, dok će Crna Gora na teren istrčati u 21.15 kada će odmeriti snage sa Kiprom. Ulaz na sve utakmice tokom tri dana takmičenja biće besplatan.


RASPORED

Prvo kolo
14/01/2015
18.00h - Finska–Vels
21.15h - Crna Gora–Kipar

Drugo kolo
15/01/2015
18.00h - Kipar-Finska
21.15h - Crna Gora–Vels

Treće kolo
17/01/2015
16.00h - Vels-Kipar
18.30h - Finska-Crna Gora