KOMISIJA ZA TAKMIČENJE REGISTROVALA UTAKMICU POBJEDOM SUTJESKE

Komisija za takmičenje Fudbalskog saveza Crne Gore registrovala je utakmicu 29. kola T-Com prve crnogorske fudbalske lige između FK „Zeta“ i FK „Sutjeska“ službenim rezultatom 3:0 Pff u korist gostujuće ekipe.


„Nakon dostavljenog Zapisnika sa utakmice 29. kola T-Com prve crnogorske fudbalske lige, koja je trebala da se odigra dana 06.05.2009. godine u Golubovcima, između FK „Zeta“ i FK „Sutjeska“, i pojedinačnih pisanih izjava sudija delegiranih za predmetnu utakmicu: Kaluđerović Jovana, Petrić Dražena, Grubović Nedjeljka i Drljević Dragiše, Komisija za takmičenje FSCG je po službenoj dužnosti pokrenula postupak registracije predmetne utakmice. Zapisnik datira od 06. 05. 2009. godine a izjave delegiranih sudija od 07. 05. 2009. godine.

Iz izjava sudija nesporno se utvrđuje da je jedan sat prije početka utakmice, a prilikom ulaska sudija u svlačionicu, na samom ulazu sudije sačekao predsjednik FK „Zeta“ Radojica Božović, kojom prilikom je imnovani dozvolio ulazak u svlačionicu samo glavnom sudiji. Ostale sudije su zadržane ispred vrata na način što ih je Radojica Božović pojedinačno povukao za ruku, nakon čega je Božović ušao i ostao u prostoriji sa sudijom Jovanom Klauđerovićem. Sudije Nedjeljko Grubović, Dragiša Drljević i Dražen Petrić bili su spriječeni od strane nekih nepoznatih lica koja su rekla da sačekaju u hodniku dok Božović obavi razgovor sa glavnim sudijom. Dalje se utvrđuje da je boravak Radojice Božovića u svlačionici za sudije potrajao nekoliko minuta. Osim navedenog sudija Dražen Petrić navodi da je čuo kako Jovan Kaluđerović govori Radojici Božoviću kako nikom ništa ne duguje, i to dosta povišenim tonom.

U izjavi glavni sudija Jovan Kaluđerović navodi, između ostalog „da mi je Radojica Božović, dok su bili sami u svlačionici rekao „da FK „Zeta“ mora danas da dobije utakmicu uz moju pomoć, i da moram da sudim i uradim sve na terenu kako bi FK „Zeta“ dobila utakmicu. Ako ne bude vodio na poluvrijeme, on će da uđe i da mi otkine uši a na kraju će da mi otkine i glavu. Ja sam na te njegove riječi odgovorio da utakmicu može da dobije onaj ko bude bolji i ko bude imao više sportske sreće, ali ne uz moju pomoć i ja to neču uraditi. Nakon ovog Božović je pokušao da me udari nogom u stomak i ponovio da će uši zubima da mi otkine. Iako sam ga upozorio, nastavio je da prijeti. Čak je nastavio da prijeti i u odnosu na moju porodicu, te da me ne mogu spasiti ni Dejo Savićević ni Vaso Vujović. Ponovio sam da neću suditi utakmicu kako se zahtijeva od mene, nakon čega je on nastavio sa prijetnjama govoreći da je on zakon, da smo sami u svlačionici, da moram voditi računa o privatnom miru i da mi niko neće vjerovati šta je bilo u svlačionici. Čak je rekao da ako budem reagovao postoji situacija moja riječ protiv njegove, gdje je njegova mnogo jača jer je on zakon. Uputio mi je niz uvrijedljivih riječi naglašavajući da on ima sudije koje bi to uradile za njega, nakon čega je pri izlasku iz svlačionice ponovio prijetnje da moram paziti šta danas radim ako mislim da živim. Nakon odlaska Božovića i fizičkih lica koja su bila ispred svlačionice, ostale sudije su mogle da uđu unutra, koje sam odmah ukratko obavijestio da neću suditi i o razlozima. Otišao sam kod delegata u 15.55 časova i saopštio mu da mi je Radojica Božović prijetio i izjavio da ne želim da sudim utakmicu.
Prilikom sastavljanja zapisnika Božović je tražio da se već započeti zapisnik iscijepa zbog promjene predstavnika kluba, iz razloga što bi se Radojica Božović u istom naznačio kao predstavnik FK „Zeta“, što je delegat i prihvatio. Ponovo sastavljeni zapisnik, u kojem je Radojica Božović naznačen kao predstavnik FK „Zeta“ nisam htio da potpišem“.
Iz Izvještaja delegata o utakmnici, utvrđuje sa da je Jovan Kaluđerović u 15,56 časova obavijestio delegata Hazba Mustajbašića da neće suditi utakmicu, zbog toga što mu je u svlačionici prijetio Radojica Božović riječima da FK „Zeta“ mora dobiti utakmicu i da će mu u suprotnom otkinuti glavu i odsjeći uši, zbog kojih razloga je Kaluđerović odbio da sudi utakmicu.
Zbog činjenice što je Radojica Božović u Izvještaju naveden kao predstavnik FK „Zeta“ sudija Kaluđerović je odbio da potpiše isti.
Imajući u vidu sve gore iznijeto kao i odredbe člana 35 stava 2 Pravilnika o fudbalskim takmičenjima FSCG i člana 17 stav 1 Propozicija o takmičenju Prve fudbalske lige Crne Gore za takmičarsku sezonu 2008/2009, kojima je propisano da je za organizaciju fudbalske utakmice odgovoran klub domaćin, odnosno da je klub domaćin obavezan da preduzme sve potrebne mjere za obezbjeđenje ličnosti sudije prije utakmice, Komisija utvrđuje da su radnje i postupci Radojice Božovića suprotne citiranim propisima. Naime, klub domaćin je morao da obezbijedi uslove za odigravanje utakmice i preduzme propisane mjere, što u konkretnom slučaju nije učinjeno. Činjenica da je ugrožavanje ličnosti sudija izvršeno od strane Radojice Božovića, koji je predsjednik FK „Zeta“ – kluba domaćina, a koji je po funkciji morao i trebao da kontroliše odnosno nadzire da li su sprovedene sve mjere neophodne za organizaciju utakmice, dodatni je razlog da se utakmica rtegistruje službenim rezultatom 3:0 Pff u korist FK „Sutjeska“, stoji u obrazloženju odluke.

Nezadovoljna strana ima pravo žalbe preko ovog organa drugostepenom organu za žalbe FSCG u roku od osam dana od dana dovijanja Odluke.