Švedska je u Podgorici pokazala da je odlična selekcija, Ibrahimović je i pored povrede potvrdio klasu, ali je najveće aplauze publike na Gradskom stadionu večeras dobila Crna Gora koja je uspjela da se vrati nakon rano primljenog gola i odličnom igrom u drugom poluvremenu stigla do važnog boda za nastavak kvalifikacija - 1:1.

Boda koji je, u kombinaciji sa pobjedom Austrije nad Rusijom ali i neočekivanom pobjedom Lihtenštajna u Moldaviji učinila trku za drugo i treće mjesto u grupi G apsolutno otvorenom. Slijedi duga pauza, do marta naredne godine, kada će Crna Gora u Podgorici igrati utakmicu istine protiv Rusije, favorita grupe iz prvog šešira koji će do tada gledati u leđa našoj selekciji.

Izabranici Branka Brnovića su dobro počeli utakmicu i ozbiljno pritisli disciplinovanog protivnika, ali su već u devetom minutu bili u zaostatku nakon loše reakcije Tomaševića koji je u želji da vrati loptu golmanu "proigrao" Ibrahimovića koji poklone tog tima ne propušta. Na reakciju "sokola" čekalo se samo dva minuta, ali je odličan udarac Jovetća glavom fenomenalno odbranio Isakson. Do poluvremena viđeno je po par prilika na obje strane, ali ni Ibrahimović, ni Jovetić nisu bili precizni u završnici.

U drugom poluvremenu Brnović u igru bacio Bakića i Bećiraja koji su donijeli veliku energiju pa se, kako je utakmica odmicala, igralo sve više na polovini Švedske. "Vikinzi" su imali svoje šanse, uglavnom preko Ibre čiji je svaki kontakt sa loptom bio potencijalna prijetnja za gol, ali je odbrana predvođena Bašom i Savićem sa velikim uspjehom parirala jednom od najboljih igrača današnjice. S druge strane, Crna Gora je imala nekoliko opasnih napada od kojih najbolji nije završio Baša koji je u 75. minutu nakon prekida sa nekoliko koraka šutirao preko gola.

Ipak, pet minuta kasnije stiglo je toliko željeno izjednačenje - mladi Jovović, koji je ponovo potvrdio veliki potencijal, se provukao između dva Švedska igrača i izborio penal, koji je u gol pretvorio Stevan Jovetić za veliku radost preko deset hiljada navijača na Gradskom stadionu. Do kraja se igralo otvoreno, pa su oba tima imala šansu da pobjede. Ipak, odličan šut Ibrahimovića iz slobodnog udarca zaustavila je stativa, nakon čega je švedskom majstoru poništen i gol zbog prekršaja nad Savićem, dok je s druge strane Isakson odbranio snažan udarac Bećiraja nakon odličnog solo prodora.

Na kraju, remi se čini kao najpravedniji rezultat po svemu večeras viđenom. Crnoj Gori je bod omogućio da preskoči Rusiju i preuzme treće mjesto, dok je Švedskoj bio dovoljan taman da za jedan korak ostane ispred naše selekcije do nastavka kvalifikacija za Francusku koje će, po svemu sudeći, do kraja biti napete i dramatične.



Crna Gora - Švedska 1:1 (0:1)

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 10.538

Sudija: Vilijam Kalam (Škotska)

Strijelci
1:0 - Ibrahimović 9'
1:1 - Jovetić 80'(p)

Žuti kartoni
Bakić, Baša - Crna Gora
Ekdal, Kalstrom - Švedska

Crna Gora: Mladen Božović, Vladimir Volkov, Stefan Savić, Marko Baša, Žarko Tomašević (od 77. Branislav Janković), Elsad Zverotić, Nikola Vukčević, Vladimir Jovović, Vladimir Božović (od 46. Marko Bakić), Stevan Jovetić, Dejan Damjanović (od 66. Fatos Bećiraj). Selektor: Branko Brnović.

Švedska: Andreas Isakson, Mikael Lustig (od 46. Oskar Vendt), Mikael Antonson, Andreas Grankvist, Pjer Bengston, Albin Ekdal, Kim Kalstrom, Zlatan Ibrahimović, Emil Forsberg (od 63. Sebastijan Larson), Jakup Džimi Durmaz, Erkan Zengin (od 86. Isak Kiese Telin). Selektor: Erik Hamren.