Futsal reprezentacija Crne Gore igraće u B grupi preliminarne runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo određeno je danas na žrijebu koji je održan u Nionu. Crna Gora će biti domaćin turnira koji će se održati od 13. do 18. januara 2015. godine.

Naša selekcija će se za plasman u glavnu rundu kvalifkacija boriti sa najboljim selekcijama Finske, Kipra i Velsa. Ukoliko osvoje prvo mjesto u gurpi, ili budu najbolja drugoplasirana selekcija iz svih grupa preliminarne runde kvalifikacija, izbranici Sveta Ljesara izboriće plasman u glavnu rundu u kojoj bi se za plasman na Euro borili sa selekcijama Italije, Bjelorusije i Poljske.

Plasman na završni turnir koji se održava u Srbiji od 02. do 13. februara 2016. godine izboriće prvoplasirane ekipe iz sedam grupa glavne runde kvalifikacija, kao i pobjednici baraža u kojem će se naći sedam drugoplasiranih i najbolja trećeplasirana selekcija iz glavne runde kvalifikacija.

- Dobili smo grupu u kojoj će o plasmanu u narednu rundu kvalifikacija odlučivati jedan meč, protiv Finske. Smatram da Vels i Kipar ne predstavljaju prijetnju za nas i Fince pa zbog toga vjerujem da će se sve dileme oko osvajača prvog mjesta riječiti u našem duelu. Poznajemo selekciju Finske, koju krasi izuzetna upornost, disciplina i snaga. Posljednje dvije godine selektor ove selekcije je Mićo Martić koji je taktičkim dijelom unaprijedio već pomenute elemente koji krase selekciju Finske. Cilj nam je da na turniru koji će se održati kod nas izborimo plasman u glavnu rundu kvalifikacija, u kojoj bi imali veoma težak posao u duelima sa selekcijama Italije, Bjelorusije i Poljske, rekao je Ljesar.

Selektor naše selekcije smatra da je organizacija kvalifikacionog turnira u Crnoj Gori najbolji način da se publika ponovo privuče na utakmice futsala.

- Organizacija turnira u Crnoj Gori je veoma dobar potez. Ranije je na futsal utakmice dolazio veliki broj ljut, što sada nije slučaj. Na utakmicama koje su se ranije igrale u Podgorici i Nikšiću znalo je da prisustvuje nekoliko hiljada ljudi... Nažalost, to se u međuvremenu promijenilo i sada moramo raditi na promociji i popularizaciji futsala a organizacija kvalifikacionog turnira je odličan način da u tome i uspijemo, dodao je Ljesar.

Preliminarne runda - grupe
Grupa A: Bugarska*, Grčka, Danska, Gibraltar.
Grupa B: Crna Gora*, Finska, Kipar, Vels.
Grupa C: Litvanija*, Gruzija, Švajcarska, Estonija.
Grupa D: Moldavija*, Francuska, Albanija, San Marino.
Grupa E: Malta*, Letonija, Engleska, Andora.
Grupa F: Švedska*, Izrael, Jermenija, Škotska.

Glavna runda - grupe
Grupa 1: Bosna i Hercegovina*, Rusija, Holandija, pobjednik grupe E
Grupa 2: Makedonija*,Španija, Mađarska, najbolja drugoplasirana ekipa preliminarne rundne
Grupa 3: Poljska*, Italija, Bjelorusija, pobjednik grupe B
Grupa 4: Azerbejdžan*, Ukrajina, Belgija, pobjednik grupe A
Grupa 5: Slovenija*, Norveška, Češka, pobjednik grupe D
Grupa 6: Hrvatska*, Slovačka, Turska, pobjednik grupe F
Grupa 7: Rumunija*, Portugal, Kazahstan, pobjednik grupe C

* domaćin turnira