Gradski stadion pod Goricom sjutra će od 19 časova biti domaćin finala Kupa Crne Gore - duela Mladosti i Lovćena koji će se boriti za prvi trofej u seniorskoj konkurenciji u istoriji ova dva kluba. Lovćen, koji je u igri i za šampionsku titulu, pokušaće da obilježi stotu godišnjicu postojanja pobjedom u ovom prestižnom takmičenju, dok bi za Mladost ovaj trofej bio ujedno i karta za izlazak na evropsku scenu, na kojoj su zablistali prošlog ljeta.

Na konferenciji za novinare kapiteni i treneri ekipa djelovali su veoma samouvjereno, a u vazduhu se mogla "opipati" želja oba tima da stave ruke na ovaj trofej. Činjenica da je Lovćen je dobio sva tri prvenstvena duela protiv Mladosti u okviru Telekom 1.CFL nameće Cetinjanima blagu ulogu favorita pred ovaj duel, iako iskusni trener Mojaš Radonjić opominje da su utakmice prvenstva i kupa potpuno različite priče.

- Kad smo prije šest-sedam mjeseci počeli pripreme za drugi dio ove takmičarske sezone, niko nas nije očekivao da ćemo danas biti pored ovog pehara. Ali, zahvaljujući dobrim igrama, zasluženo smo stigli do finala. Svaka utakmica u Kupu je neizvjestna i određivati favorita u procentima je možda čak i nesportski. Sve će zavisiti od toga koja će ekipa imati veću mirnoću, veću koncentraciju. Naravno može odlučiti i jedna greška ili sreća. Mislim da u sportu i u životu tradicija ne igra važnu rezultatsku ulogu. Kup je specifično takmičenje, prvenstvo je nešto sasvim drugo. Dosta toga zavisiće od Mladosti, ali i od nas i toga kako će se utakmica otvoriti. Emocije su veoma jake, ja lično mislim da ako ne pristupite utakmici sa emocijama i određenom dozom adrenalina, onda to nije sport. Ako budemo imali nivo igra iz proljećnjeg dijela šampionata, onda smo u maloj prednosti. Mladost je potpuno zasluženo stigla do finala i, kao što znate, u našem prvenstvu svako svakoga može da pobijedi - rekao je Radonjić.

Cetinjani su ove sezone nadmašili sva očekivanja i iznenadili mnoge, ali teško mogu nečim iznenaditi trenera Mladosti Radovana Kavaju. Mladi stručnjak, kao bivši strateg najstarijeg crnogorskog kluba, vrlo dobro poznaje njihove vrline i mane protivnika.

- Zahvalio bih se, najprije, svojim igračima koji su nas doveli u poziciju da se borimo za trofej Kupa, koji zauzima posebno mjesto u karijeri svih sportista. Što se tiče utakmice, ona stoji u "sendviču" između želja i stvarnosti, odnosno sna i jave. Svi smo posebno motivisani za sjutrašnji meč. Ako meču priđemo maksimalno ozbiljno i odigramo na visokom nivou, bićemo jako blizu trofeja. Normalno, da je protivnik zahtjevan, jer igrači Lovćena cijele sezone igraju odlično. Vjerujem da ćemo utakmicu učiniti neizvjestnom, radio sam sa dosta igrača Lovćena i moram reći da se radi o sjajnim momcima, pravim profesionalcima. Međutim, na te kvalitete treba odgovoriti i sa naše strane. Nadam se da ćemo mi imati znanja i koncentracije i da ćemo biti mirniji u nekim odlučujućim trenucima. Vjerujem da ćemo imati razloga da jedni drugima čestitamo, s tim što bih ja ove naše čestitke odložio za tri-četiri dana, to jest da im čestitamo pobjedu u Nikšiću - rekao je Kavaja.

Najveće nade Mladost polaže u kapitena Stefana Mugošu, crnogorskog reprezentativca i najboljeg strijelca Telekom 1.CFL. Mladi napadač zračio je samopouzdanjem, uvjeren da će njegova ekipa iz sjutrašnjeg duela izaći kao pobjednik.

- Biće ovo veliko finale - oba tima žele trijumf, ali je trofej samo jedan. Nadam se da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu. Imamo dobru ekipu i kvalitet da se ravnopravno suprotstavimo ekipi Lovćena. Ovo je moje drugo finale, prošle sezone sam osvojio Kup sa ekipom Budućnosti i nadam se da ću i ove godine ponovo trijumfovati. Pritisak je velik, jer se igra samo jedna utakmica, ali je svaki igrač maksimalno skoncentrisan i motivisan. Prepuštamo Lovćenu ulogu favorita, ali im sigurno neće biti lako - smatra Mugoša.

Za razliku od kapitena Mladosti, lider Cetinjana Vladan-Vanja Tatar ne pamti po dobrom dosadašnja dva finala koja je igrao. Kao kapiten Lovćena 2009. godine izgubio je duel sa Petrovcem, dok je dvije godine kasnije, kao član Mogrena, poražen od Rudara nakon izvođenja jedanaesteraca. Kapiten Lovćena nada se da će nova šansa napokon biti srećna za njegov tim.

- Kao i u svakom finalu, oba tima imaju jednake šanse za pobjedu. Mladost je dobra ekipa, sa odličnim pojedincima, predvođena odličnim trenerom. Kao i u svakoj utakmici do sada, sve zavisi od nas. Mislim da smo u ovom trenutku bolja ekipa i da ćemo to pokazati sjutra veče. Ovo je meni treće finale Kupa. Igrao sam sa Lovćenom u porazu od Petrovca u produžecima, dok sam sa Mogrenom trofej izgubio na penale, međutim. Priznajem, ovo je najemotivnije i najvažnije finale koje sam do sada igrao. U gradu vlada mnogo dobra, pozitivna euforija i svi žive za ovu noć. Nadam se da ćemo im mi vratiti na pravi način, osvajanjem pehara. Mislim da je veći pritisak na Mladosti, jer će oni izaći u Evropu jedino osvajanjem pehara, a mi smo to već obezbijedili kroz prvenstvo. Što god da učinimo sjutra veče, nas u subotu čeka još jedno finale, koje je možda i važnije. Mislim da do penala neće doći, jer i mi i Mladosti ne igramo defanzivan fudbal - istakao je Tatar.

Komisija za takmičenje FSCG i Sudijska komisija FSCG odredile su službena lica za finalnu utakmicu Kupa Crne Gore - meč je dodijeljen našem internacionalcu Pavlu Radovanoviću. Njemu će asistirati Danijel Dević i Veselin Radunović, dok će dužnosti četvrtog sudije obavljati Miloš Bošković. Delegat utakmice biće Miroslav Mićunović.

Finale Kupa Crne Gore počeće u 19 časova. Ulaz je slobodan.