U Nionu je proteklog vikenda završen prvi seminar novog programa "Žene - lideri u fudbalu", kojim UEFA želi da podstakne nacionalne saveze da uključe žene u menadžment na najvišem nivou i daju im veća ovlašćenja prilikom donošenja odluka koje se tiču važnih fudbalskih pitanja.

Ovaj inovativni program, održan u Nionu, okupio je 22 predstavnika nacionalnih saveza uključujući i Sandru Mijović iz Fudbalskog saveza Crne Gore, ali i brojne ugledne goste iz Evropske kuće fudbala koji su pozradavili njegovu inaoguraciju. Jedan od gostiju bio je i Komesar za sport Evropske unije, Andrula Vasiliu, koja je pozdravila i podržala ovu inicijativu.

Da žene preuzimaju liderske pozicije u ovom sportu pokazuje i primjer Norvežanke Karen Espelund, koja je danas punopravni član Izvršnog odbora Uefe, kao i predsjednik Komiteta za ženski fudbal. I pored toga, statistika i dalje pokazuje da vrlo malo žena pokriva liderske pozicije u nacionalnim savezima.

- Rodna ravnopravnost i integracija su podjednako važni za razvoj fudbala. Fudbal je prešao veliki put tokom posljednjih nekoliko godina po ovom pitanju, ali je i dalje evidentan nedostatak ženskih kadrova na najvišim funkcijama. Trebaće još vremena da se ovakva percepcija promjeni i da žene dobiju veće mogućnosti. Ovaj program nudi inovativan pristup tako što će locirati i razviti potencijal ženskih kadrova u 54 nacionalna saveza i pomoći im da lakše napreduju u poslu koji obavljaju - rekla je Espelund.