Gol Dejana Damjanovića u prvom minutu utakmice bio je dovoljan Crnoj Gori da na svom stadionu savlada najbolji tim Gane (1:0) i pobjedom počne pripreme za predstojeći kvalifikacioni ciklus. Više od dobrog rezultata raduje odlična igra koju je tim Branka Brnovića, lišen povrijeđenih Vučinića i Jovetića, pokazao protiv jedne od najboljih afričkih ekipa i učesnika Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Utakmica nije mogla bolje početi za naš tim - tek što se krenulo sa centra Bošković je majstorskim pasom "lansirao" Kasalicu prema golu protivnika, a Adiju nije ostalo ništa drugo osim da sruši hitrog napadača "hrabrih sokola" za penal u 11. sekundi meča. Sa bijele tačke nije pogriješio Damjanović, koji je postigao svoj sedmi gol u dresu reprezentacije. Gosti su pokušali da uzvrate i stvorili dvije dobre šanse u 7. i 11. minutu, ali je golman Božović odlično odbranio pokušaje Acua i Esjena.

Do kraja poluvremena na terenu je postojao samo jedan tim - ređali su se opasni napadi pred golom Gane, a nekoliko sjajnih akcija "sokola" izmamilo je uzdahe naših navijača. Najbolju priliku da uveća prednost propustio je Damjanović, koji je nakon magičnog duplog pasa sa Boškovićem izašao pred Kvaraseja koji je zakačio loptu taman koliko je trebalo da za nekoliko centimetara prođe pored stative gola gostiju.

U drugom poluvremenu Brnović je postepeno osvježavao ekipu ulascima Pavićevića, Zverotića, Nikolića i Bećiraja, kasnije i Vešovića i Igumanovića, a sjajno postavljena igra u defanzivi otvorila je našem timu dosta prostora za kontranapade nakon kojih su velike prilike propustili Vladimir Božović i Bećiraj. Selektor Gane Apija je, s druge strane, ojačao tim svojim super-zvijezdama Boatengom, Asamoom, Đijanom i Muntarijem, ali ni to nije bilo dovoljno da se nađe put kroz odbranu Crne Gore kojom je večeras sjajno dirigovao Stefan Savić.

"Hrabri sokoli" su tako otvorili 2014. godinu pobjedom nad atraktivnim protivnikom, a do početka novog kvalifikacionog ciklusa očekuju ih još dvije prijateljske utakmice u maju, sa Slovačkom i Iranom.



Crna Gora - Gana 1:0 (1:0)

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 5.500

Sudija: Vlado Glođović (Srbija)

Strijelac
1:0 - Damjanović 1'(p)

Žuti kartoni
Kasalica, Drinčić - Crna Gora
Adi, Esjen, Muntari - Gana

Crna Gora: Mladen Božović, Vladimir Volkov (Blažo Igumanović), Nikola Vukčević (Nemanja Nikolić), Marko Baša (Savo Pavićević), Žarko Tomašević, Dejan Damjanović (Fatos Bećiraj), Stefan Savić, Nikola Drinčić, Vladimir Božović, Filip Kasalica (Marko Vešović), Branko Bošković (Elsad Zverotić). Selektor: Branko Brnović.

Gana: Adam Kvarasi, Daniel Opare, Mikel Esjen (Kvadvo Asamoa), Dejvid Adi (Samuel Inkum), Kristijan Acu (Asamoa Đan), Agjemang Badu (Suli Muntari), Džordan Aju (Kevin-Prins Boateng), Džeri Akaminko, Majed Varis, Džon Boje, Vakasu Mubarak (Albert Adoma). Selektor: Džejms Kvesi Apija.