Seriju pripremnih utakmica uoči početka kvalifikacija za UEFA Euro 2016 "A" selekcija Crne Gore počeće naredne srijede kada u Podgorici gostuje Gana, jedna od najboljih afričkih selekcija. Selektor Branko Brnović je za ovu akciju pozvao 20 igrača, ali kao i mnogo puta do sada nije bio u stanju da okupi sve igrače koje je imao u planovima. Na spisku nema povrijeđenih Mirka Vučinića i Stevana Jovetića, a poziv selektora nakon duže pauze dobili su Žarko Tomašević iz belgijskog Kortrijka i Nikola Vukčević iz portugalske Brage.

- Ovo nije ništa iznenađujuće kada smo mi u pitanju. Nadam se da će se i to riješiti, i da će u septembru sve biti kako treba. Sinoć sam se čuo sa Jovetićem, ima istegnuće lože, zbog čega je definitivno otpao sa spiska. Mislim da će sve biti u redu sa Bašom i Simićem, što je u ovom slučaju važno. Nisam zvao mlade igrače, jer sam ih ostavio selektoru Vlaisavljeviću, da probaju da dobiju važnu utakmicu u kvalifikacijama. Ali, nakon toga će i oni dobiti šansu, tu su Mugoša, Bakić, Đorđević, mada i oni ne igraju puno u svojim klubovima. Vjerujem da će se stvari iskristalisati do septembra i da ćemo napraviti jednu grupu od 25 igrača, na koje ćemo moći uvijek da računamo - rekao je Brnović na danas održanoj konferenciji za novinare.

Stručni štab je sakupio veliki broj informacija o narednom protivniku, analizirajući njihove igre u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali i prijateljskim utakmicama. Upravo zbog renomea protivnika Brnović smatra da će duel sa Ganom biti odlična prilika da vidi koliko neki igrači mogu da pruže protiv jakih protivnika.

- Čeka nas jako dobar protivnik, sa dosta dobrih pojedinaca. Vidjećemo koliko neki igrači mogu da pruže na pojedinim pozicijama. Prije svega, tu mislim na Tomaševića i Simića. Volkova ću da vratim na njegovu poziciju, da vidim kako to funkcioniše. Takođe, želim da vidimo da li je Vukčević napredovao u Bragi. Dakle, očekujem tvrdu utakmicu, nećemo juriti naprijed kao do sada. Postaviću ekipu onako kako vjerujem da ćemo uglavnom igrati u kvalifikacijama - rekao je naš selektor.

Brnović se osvrnuo i na žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojima će Crna Gora za protivnike imati Rusiju, Švedsku, Austriju, Moldaviju, i Lihtenštajn.

- Već se mogu čuti komentari kako je grupa dobra i lagana. Grupa je dosta teška, ali sve zavisi od nas. Ako budemo kompletni, onda možemo da igramo sa bilo kojom reprezentacijom iz ove grupe. Ali, ako budemo imali probleme kao sada, sa Mirkom, Stevanom i Bašom, onda je to druga ekipa. Možemo biti i prvi, ali i četvrti. Zato nam je potrebna jedna grupa zdravih igrača. Jedno je sigurno, neću više ponavljati iste greške - igrač koji nema klub, neće igrati za reprezentaciju - jasan je Brnović.

Pripreme reprezentacije počinju u nedjelju, kada će u Podgoricu doputovati prva grupa igrača i odraditi trening u 16.45 časova na glavnom terenu Trening kampa FSCG na Starom aerodromu. Duel Crna Gora - Gana igra se u srijedu na Gradskom stadionu pod Goricom sa početkom u 18 časova. Sudija utakmice biće Vlado Glođović iz Srbije.