"A" selekcija Crne Gore naći će se u četvrtom šeširu žrijeba kvalifikacionih grupa za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se igrati u Francuskoj 2016. godine. Kvalifikacione grupe će biti izvučene 23. februara u Nici, kada će 53 nacionalna tima biti razvrstana u devet grupa - osam sa šest i jednom sa pet reprezentacija.

Rangiranje po šeširima obavljeno je na osnovu Uefinih koeficijenata nacionalnih timova, koji obuhvataju učinak u kvalifikacijama i završnim turnirima posljednja dva Svjetska (2010,2014) i jednog Evropskog prvenstva (2012). To znači da naša selekcija u kvalifikacijama za Euro 2016 neće igrati protiv selekcija Jermenije, Škotske, Finske, Letonije, Velsa, Bugarske, Estonije i Bjelorusije sa kojima dijeli šešir.

Listu nosilaca predvodi aktuelni svjetski i evropski šampion Španija, koja će uz Njemačku, Holandiju, Italiju i Englesku zbog centralizacije TV i marketinških prava biti smještena u grupu sa šest ekipa. Pored pomenutih selekcija, u elitnom društvu našle su se Grčka, Rusija i Bosna i Hercegovina. Francuska će nakon žrijeba biti priključena grupi koja broji pet reprezentacija, što će domaćinu završnog turnira omogućiti dovoljan broj prijateljskih utakmica u terminima predviđenim za kvalifikacije. Zbog političke situacije, u istoj grupi neće moći da se takmiče Španija i debitant Gibraltar, kao ni Jermenija i Azerbejdžan.

Euro 2016 će biti prvi prvo prvenstvo Starog kontinenta na kojem će se takmičiti 24 reprezentacije, a plasman na završni turnir izboriće devet pobjednika grupa, devet drugoplasiranih ekipa i najuspješniji trećeplasirani tim iz svih grupa. Ostalih osam trećeplasiranih timova igraće baraž za preostala četiri mjesta.



Raspored po šeširima

Šešir 1: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija, Bosna i Hercegovina.

Šešir 2: Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švajcarska, Belgija, Češka, Mađarska, Republika Irska.

Šešir 3: Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska.

Šešir 4: Crna Gora, Jermenija, Škotska, Finska, Letonija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija.

Šešir 5: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija, Kipar.

Šešir 6: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar.