Fudbalska reprezentacija Crne Gore savladala je večeras selekciju Luksemburga rezultatom 4:1 u prijateljskom meču odgiranom na stadionu Žozi Bartel.

Pobjedu “hrabrih sokola” u Luksemburgu potpisali su Marko Baša, Elsada Zverotić, Marko Ćetkovići  Miroje Jovanović koji je postigao pogodak na debiju u seniorskoj reprezentaciji Crne Gore.

Pored Jovanovića prvi nastup u dresu najdražih boja na stadionu Žozi Bartel upisali su i Aleksandar Boljević, Darko Nikač, Vladimir Jovović i Ivan Ivanović.

Prvi udarac viđen je u osmom miunut, kada je Marko Baša nadskočio kompletnu odbranu protivnka, uputio udarac glavom ali je lopta završila pored gola Žubera. Desetak minuta kasnije udarcem iz daljine zaprijetio je i Stefan Savić.

Domaćin je odgovorio u 27. minutu preko Devila koji je sa nekoliko metara iz velike gužve šutirao pored lijeve stative Poleksićevog gola.

Volkov je u 35. minutu pokušao da donese prednost „hrabrim sokolima“ iz slobodnog udarca, ali je lopta završila iznad prečke. Mreža domaćina zatresla se samo dva minuta kasnije - Nikolić je tukao sa ivice kaznenog prostora, Da Mota rukom zaustavio loptu a arbitar Velc pokzao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Marko Baša, poslao golmana u lijevu a loptu u desnu stranu gola.

„Hrabri sokoli“ su u nastavku susreta držali loptu u svom posjedu i vršili konstantan pritisak na posljednju liniju protivnika. Drugi pogodak našeg tima došao je zahvaljujućši visokom presingu – Bećiraj je oduzeo loptu protivničkom defanzivcu, povukao loptu dvadesetak metara i zatim usposlio samog Zverotića koji je rutinski realizovao ukazanu priliku.

Luksemburžani su odgovorili u 67. minutu preko Devila – napadač domaćih odlično se snašao u našem kaznenom prostoru i preciznim udarcem matirao Poleksića. Pogodak Devila alarmirao je naš tim, što je rezultiralo pogotkom debitanta Miroja Jovanovića. Vezista „hrabrih sokola“ pogodio je mrežu udarcem sa ivice kaznenog prostora.

Konačan rezultat susreta postavio je Marko Ćetković u 84. miutnu. Brzonogi vezista iskorisrtio je odlično ubcivanje Vladimir Volkova i sa par metara poslao loptu u nebranjenu mrežu. U samom finišu istakao se i golman Vukašin Poleksić koji je zaustavio udarac Žoakima sa bijele tačke.

Luksemburg – Crna Gora 1:4

Luksemburg – Stadion Žozi Bartel.
Gledalaca: 1.775

Sudija: Tobias Velc (Njemačka)

Strijelci
0:1 – Marko Baša (p) 37'
0:2 – Elsad Zverotić 58'
1:2 – Moris Devil
1:3 – Miroje Jovanović 67'
1:4 – Marko Ćetković 82'

Žuti kartoni
Elsad Zverotić, Marko Simić – Crna Gora

Luksemburg: Džonatan Žuber, Masimo Martino (od 46. Erik Hofman), Loren Žans, Kris Filips, Matias Žaniš, Tom Laterca (od 46. Janik Bastos), Mario Mutč, Lars Gerson, Daniel da Mota (od 46. Žoel Pedro), Aurelien Žoakim, Moris Devil.

Crna Gora: Vukašin Poleksić, Savo Pavićević (od 70. Miloš Krkotić), Marko Baša, Vladimir Volkov, Nemanja Nikolić (od 86. Ivan Ivanović), Marko Vešović (od 60. Marko Ćetković), Fatos Bećiraj (od 78. Darko Nikač), Elsad Zverotić (od 84. Vladimir Jovović), Miroje Jovanović (od 73. Aleksandar Boljević), Marko Simić, Stefan Savić.