Poraz od Moldavije u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, iako težak, nije imao rezultatski značaj na plasman „A“ selekcije Crne Gore koja je takmičenje u grupi H završila na trećem mjestu, iza leđa Engleske i Ukrajine.

Serija nesrećnih okolnosti, koje su pratile našu selekciju i mnogo prije okupljanja, nastavila se i na dan utakmice kada se predugačkoj listi povrijeđenih igrača pridružio i Stefan Savić, da bi samo minut i po nakon početka meča pukla i arkada Milana Jovanovića, zbog čega je selektor Brnović ponovo morao da prekombinuje odbranu. Prvo poluvrijeme obilježila je čvrsta igra na sredini terena, sa mnogo žestokih duela, ali bez velikih prilika – Crna Gora je imala dva dobra pokušaja Jovetića, glavom i iz slobodnog udarca, ali i opasan udarac Damjanovića koji je goman Čebanu zaustavio krajnjim naporom.

Gosti su praktično prvu pravu priliku pretvorili u gol u 29. minutu kada je Poleksić fantastično zaustavio loptu nakon nes(p)retne reakcije Pavićevića, ali nije mogao ništa da uradi kada je na nju natrčao Antoniuk. Moldavija je uspjela da sačuva prednost do odlaska na odmor, pa je Brnović nakon pauze na teren poslao Kasalicu umjesto premorenog Boškovića. Uslijedili su siloviti napadi našeg tima, da bi se mreža Čebanua zatresla u 55. minutu kada je Jovetić „kašikom“ pogodio iz penala koji je izborio Božović.

Kada se očekivao novi nalet našeg tima, gosti su sa dva gola u dva minuta prelomili utakmicu u svoju korist – prvo je u 62. minutu nakon gužve posle korenra pogodio visoki Armaš, da bi samo dva minuta kasnije Sidorenko prekrasnim volej udarcem sa ivice šesnaesterca skinuo paučinu sa rašlji našeg gola. Kako je vrijeme odmicalo umor je učinio svoje, pa su grogirani „sokoli“ pravili grešku za greškom koje su Moldavci nemilosrdno kažnjavalil, pa je Poleksić čak pet puta vadio loptu iz svoje mreže. U prvom minutu sudijske nadoknade naš kapiten Jovetić je drugim golom na utakmici donekle uspio da ublaži težak poraz našeg tima.

Bez obzira na neuspjeh u posljednjem kolu, „hrabri sokoli“ su odigrali još jedan odličan kvalifikacioni ciklus tokom kojeg su do samog finiša bili nadomak plasmana na Svjetsko prvenstvo. Pokazali veliko srce, pokazali su kako se voli svoja zemlja i kako se izgara za nju, ali to na žalost nije bilo dovoljno za bolji plasman od trećeg mjesta. Koliko im je to publika cijenila, najbolje govori veliki aplauz kojim su ispraćeni sa tribinama.



Crna Gora – Moldavija 2:5

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 5.450

Sudija: Robert Šergenhofer (Austrija)

Strijelci
0:1
– Aleksandru Antoniuk 28'
1:1 – Stevan Jovetić 55'
1:2 – Igor Armaš 62'
1:3 – Eugeniu Sidorenko 64'
1:4 – Artur Jonica 74'
1:5 – Aleksandru Antoniuk 89'
2:5 – Stevan Jovetić 90+1'

Žuti kartoni
Jovetić, Krkotić, Drinčić, Vešović – Crna Gora
Georgijev, Gackan, Dedov – Moldavija

Crna Gora: Vukašin Poleksić, Savo Pavićević, Milan Jovanović (od 4. Miloš Krkotić), Ivan Kecojević, Stevan Jovetić, Fatos Bećiraj (od 77. Marko Vešović), Dejan Damjanović, Elsad Zverotić, Nikola Drinčić, Vladimir Božović, Branko Bošković (od 46' Filip Kasalica). Selektor: Branko Brnović.

Moldavija: Ilije Čebanu, Igor Armaš, Viktor Golovacenko, Petru Raku, Artur Jonica, Aleksandru Antonjuk, Aleksandru Dedov, Sergej Georgijev, Vitalie Bordian, Eugeniu Sidorenko (od 84. Viorel Frunca). Selektor: Jon Karaš.