Crnogorska fudbalska reprezentacija završila je san o Svjetskom prvenstvu na Vembliju, nepravedno ubjedljivim porazom od Engleske - 4:1.

Kao što se i očekivalo, Engleska je od starta počela žestoko da pritiska naš tim ali bez pravih rješenja u završnici. Tek neprecizni pokušaji Velbeka i Džerarda nisu bili dovoljni da se slomi otpor "sokola" u prvih pola sata utakmice. Opasada našeg gola postala je opasna tek u finišu prvog poluvremena kada je Runi promašio najbolju šansu u ovom dijelu utakmice kada je odbijenu loptu nakon šuta Taunsenda sa pet metara poslao u spoljni dio mreže našeg gola. "Gordi albion" je u finiš meča imao još dvije odlične prilike - prvo Velbek, a onda i Staridž - ali je mreža Crne Gore ostala netaknuta do poluvremena.

Tek što je krenulo prvo poluvrijeme, Engleska je povela - Taunsend je odlično povukao po desnoj strani, lopta se nakon centaršuta odbila do Velbeka čiji je udarac odbranio Poleksić, ali je potom došla i do Runija koji sa pet metara nije pogriješio. Nepunih deset minuta kasnije Crna Gora je bila vrlo blizu gola - Drinčić je odlično izveo slobodan udarac, a Damjanović opasno šutirao glavom, ali je Hart pokazao zašto je jedan od najboljih golmana današnjice.

U 62. minutu Engleska je duplirala vođstvo praktično iz ničega - nespretnom reakcijom Boškovića nakon prodora i povratne lopte Velbeka. Crna Gora je smogla snage da uzvrati, ali nije imala sreće jer je samo minut nakon primljenog gola Stevan Jovetić sa više od 20 metara pogodio prečku. Da nije na Vembli došla da bude samo posmatrač naša selekcija je povrdila u 71. minutu kada se lopta zakoprcala u mreži Harta nakon što joj je Damjanović promijenio pravac nakon šuta Bećiraja. Ipak, u finišu je do izražaja došla fizička spremnost Engleske koja je u 78. minutu fantastičnim udarcem Taunsenda sa više od 20 metara uspjela da riješi utakmicu u svoju korist. U sudijskoj nadoknadi Staridž je sa bijele tačke samo ovjerio nezasluženo ubjedljivu pobjedu svog tima.

Uprkos porazu "hrabri sokoli" su pokazali da sjajni rezultati u ovom ciklusu nisu bili plod slučajnosti već velikog i poštenog rada. Ostaje žal što je nedostajalo malo sreće, kapiten Vučinić, Baša, golman Božović i brojni drugi igrači koji su fantastičnom kvalifikacionom kampanjom učinili da cijela nacija još jednom pune dvije godine sanja san o plasmanu na najveća svjetska takmičenja.



Engleska - Crna Gora 4:1 (0:0)

Vembli, London
Gledalaca: 83.807

Sudija: Alberto Undiano Maljenko (Španija)

Golovi
1:0 - Runi 49'
2:0 - Bošković 62' (ag)
2:1 - Damjanović 71'
3:1 - Taunsend 78'
4:1 - Staridž 90+3' (p)

Žuti kartoni
Voker - Engleska
Pavićević, Volkov - Crna Gora

Engleska: Džo Hart, Kajl Voker, Lejton Bejns, Stiven Džerard (od 87. Džejms Milner), Geri Kejhil, Fil Jagjelka, Adros Toaunsend (od 80. Vilšir), Frenk Lampard (od 65. Majkl Kerik), Danijel Staridž, Vejn Runi, Danijel Velbek. Selektor: Roj Hodžson.

Crna Gora: Vukašin Poleksić, Savo Pavićević (od 57. Fatos Bećiraj), Milan Jovanović, Vladimir Volkov (od 72. Simon Vukčević), Ivan Kecojević, Stevan Jovetić (od 81. Filip Kasalica), Dejan Damjanović, Elsad Zverotić, Nikola Drinčić, Stefan Savić, Branko Bošković. Selektor: Branko Brnović.