Fudbaleri Budućnosti pobjednici su Kupa Crne Gore za sezonu 2012/13. Podgoričani su u velikom finalu savladali Čelik sa 1:0 i prvi put u klupskoj istoriji osvojili ovaj prestižni trofej. Gol odluke stigao je u prvom minutu sudijske nadoknade, a strijelac je bio Peković.

Budućnost se od starta utakmice nametnula kao bolji tim, a prvu veliku priliku imao je Flavio u devetom minutu kada je, nakon sjajnog proigravanja Marka Vukčevića, sa desetak metara prebacio gol Čelika. Nepuna tri minuta kasnije Brazilac se ponovo našao u odličnoj prilici, ali je njegov udarac rukom izblokirao Dubljević pa je sudija Dabanović pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Mugoša, ali je njegov udarac "pročitao" odlični golman Banović i zadržao svoj tim u igri. Do poluvremena viđene su samo dva dobra pokušaja, po jedan sa obje strane ali Dubljević i Flavio nisu uspjeli da donesu prednost svojim timovima prije odlaska na odmor.

Drugo poluvrijeme donijelo je žestoku borbu na sredini terena, pa se na prvu veliku priliku čekalo do 58. minuta kada je Mugoša nakon odličnog dodavanja Radonjića, predriblao golmana Banovića, ali i šutirao preko praznog gola. Desetak minuta kasnije Dubljević je zaradio drugi žuti karton zbog nemarnog starta nad Flavijom. Iako brojčano oslavljen, Čelik je prvi put zaprijetio u 70. minutu kada je Bulajić odlično izborio prostor za udarac, ali je loše šutirao.

Tamnu sijenku na utakmicu bacile su nemile scene koje su uslijedile nakon što je sudija Dabanović u 71. minutu dosudio penal u korist Budućnosti, što je izazvalo burnu reakciju igrača Čelika koja je izazvala petominutni prekid igre. Ružne scene su se sa terena prenijele i na tribine Gradskog stadiona, ali je veći incident spriječen zahvaljujući brzoj rekaciji službe obezbjeđenja i policije. Nakon prekida, Dabanović je preinačio svoju odluku i igra je nastavljena osam minuta kasnije, a isključenje su u međuvremenu zaradili rezervni igrač Dževerdanović, šef stručnog štaba Slavolju Bubanja, predstavnik kluba Bakrač i doktor Krkić, koji su ušli u teren u pokušaju da obuzdaju svoje fudbalere.



Budućnost je nakon prekida žestoko pritisnula rivala na njegovu polovinu što im se isplatilo u prvom od deset minuta sudijske nadoknade kada je Peković nakon odličnog prodora i centaršuta Marka Vukčevića preciznim udarcem sa desetak metara smjestio loptu u mrežu Nikšićana. Uzalud je Čelik do kraja pokušavao da stigne do izjednačenja, presing na posljednju liniju i igra na duge lopte ostale su bez rezultata.

Pobjednički pehar kapitenu Budućnosti Nikoli Vukčeviću uručio je selektor crnogorske fudbalske reprezentacije Branko Brnović, nakon čega je uslijedilo veliko slavlje igrača Budućnosti. Na žalost, njihovi protivnici nisu uspjeli da se pomire sa porazom u ovoj utakmici zbog čega su bojkotovali ceremoniju svečanog proglašena pobjednika.



Budućnost - Čelik 1:0 (0:0)

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 4.000

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica).

Strijelac
1:0 - Mitar Peković 90+1'

Žuti kartoni
N.Vukčević, Kopitović, Tomković, Peković - Budućnost
Bulajić, Bakoč - Čelik

Crveni kartoni
Dubljević 66', Dževerdanović 78' - Čelik

Budućnost: Jasmin Agović, Mihailo Tomković, Mitar Peković, Boris Kopitović, Stefan Mugoša (od 90. Darko Nikač), Marko Vukčević, Momčilo Raspopović, Nikola Vukčević (od 90. Miloš Kalezić), Radenko Kamberović, Srđan Radonjić, Flavio Bek Žunior (od 90. Admir Adrović). Trener: Radisav Dragićević.

Čelik: Zoran Banović, Aleksandar Dubljević, Ilija Radović, Đorđe Đikanović, Diljan Kolev (od 90. Luka Bakoč), Ivan Ivanović, Darko Zorić (od 65. Zijad Adrović), Predrag Videkanić (od 90. Nikola Simić), Vasilije Jovović, Stevan Račić, Boris Bulajić. Trener: Slavoljub Bubanja.