Na posljednjoj sjednici Izvršnog komiteta Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), održanoj 28. marta 2013. godine u Sofiji, odlučeno je da će ova organizacija usvojiti Rezoluciju kao sredstvo za borbu protiv rasizma u fudbalu.

Namjera Izvršnog komiteta je da ovu rezoluciju usvoji na narednom Kongresu Uefe, koji će 24. maja 2013. godine biti održan u Londonu. Komitet za nacionalne saveze evropske kuće fudbala tim povodom je proslijedio predlog teksta Rezolucije svim članicama Uefe i od njih zatražio da odobre predloženi dokument, ali i da dodaju svoje sugestije i komentare na isti.

Predlog teksta rezolucije prenosimo integralno:

EVROPSKI FUDBAL UJEDINJEN U BORBI PROTIV RASIZMA

REZOLUCIJA

1. Statutom Uefe, kao glavni cilj, definisana je promocija fudbala u Evropi u duhu mira, razumijevanja, fer pleja i bez diskriminacije bilo koje vrste.

2. Shodno tome, i lista Uefinih 11 ključnih vrijednosti sadrži poruku da će UEFA usvojiti pristup nulte tolerancije protiv rasizma.

3. Kroz istih 11 vrijednosti poručuje se da fudbal mora dati primjer. Fudbal ujedinjuje ljude i prevazilazi razlike. Respekt (poštovanje) je zbog toga ključni princip igre.

4. Na ovoj osnovi, evropski fudbal je ujedinjen u čvrstom uvjerenju da rasizam i ostali oblici diskriminacije moraju biti izbačeni iz fudbala, jednom i zauvijek.

5. UEFA i njene članice na ovaj način iskazuju odlučnost da će udvostručiti napore kako bi iskorijenili rasizma iz fudbala. Oštrije sankcije moraju biti uvedene za bilo koji oblik rasističkog ponašanja koje pogađa igru.

6. Sudije treba da zaustave, privremeno prekinu ili čak trajno prekinu utakmicu ukoliko dođe do rasističkih incidenata. Prateći Uefino uputstvo u tri koraka, utakmica se prvo zaustavlja i daje se javno upozorenje. Drugi put, utakmica se privremeno prekida na određeni vremenski period. Treći put, a nakon konsultacije sa predstavnicima za bezbjednost, utakmica se trajno prekida ukoliko rasističko ponašanje ne prestane. U tom slučaju, odgovorna ekipa gubi utakmicu Pff.

7. Svaki igrač ili član stručnog štaba za koga se utvrdi da je kriv za rasističko ponašanje mora biti suspendovan na najmanje deset utakmica (ili odgovarajući vremenski period za predstavnike klubova).

8. Ukoliko navijači kluba ili nacionalne selekcije budu uključeni u rasističko ponašanje, ono mora biti kažnjeno (za prvi prekršaj) djelimičnim zatvaranjem stadiona. Za drugi prekršaj, ono mora biti kažnjeno zatvaranjem cijelog stadiona, kao i novčanom kaznom.

9. Klubovi i nacionalni savezi su obavezni da pokrenu programe za podizanje svijesti kako bi se zaustavio rasizam u potpunosti sproveo Uefin plan za borbu protiv rasizma u deset tačaka. Disciplinske sankcije za svako rasističko ponašanje treba da prate programi za podizanje svijesti, koji mogu biti sprovedeni i uz pomoć različitih anti-rasističkih organizacija. Edukacija će pomoći da se ovaj problem predstavi, kako fudbalskoj, tako i široj zajednici.

10. Igrači i treneri moraju biti lideri u borbi protiv rasizma. Dignite glas protiv rasizma – to će biti jedna od vaših obaveza prema fudbalu.

11. UEFA i njene članice se u potpunosti obavezuju ovim strogim sankcijama i politici podizanja svijesti. Suština fudbala je biti lider, kako na terenu, tako i van njega. Evropski fudbal je ujedinjen u borbi protiv rasizma. Zaustavimo rasizam. Sada!