Ženska "A" selekcija Crne Gore remizirala je u posljednjem kolu pretkvalifikacionog turnira sa domaćinom Litvanijom i tako ovjerila plasman u narednu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2015. godine igra u Kanadi. Naše djevojke su u potpunosti nadigrale nedoraslog protivnika i potvrdile da zasluženo idu u grupnu fazu, a Litvankama ostaje utjeha da su zahvaljujući padu koncentracije naših igračica uspjele da dođu do jedinog boda na turniru.

Rasterećene Crnogorke su odmah počele da opsjedaju gol domaćina, šanse su se ređale, ali je golmanka Greta Kaslite imala svoj dan. Ona, međutim, nije mogla ništa da učini u 60. minutu kada je naš kapiten Marija Vukčević postigla svoj peti gol na turniru. I nakon vođstva, naše igračice su držale konce igre u svojim rukama sve do sudijske nadoknade kada su Litvanke preko Sonate Vanagajte jedini udarac u okvir našeg gola pretvorile u izjednačenje.

- Izuzetno smo zadovoljni rezultatom koji smo ostvarili u Litvaniji. Nakon samo godinu dana rada sa djevojkama u Crnoj Gori napravili smo pravi podvik i na ovaj način ušli u istoriju crnogorskog fudbala. Vjerovao sam da imamo kvalitet, to smo na terenu i pokazali, čak i danas smo imali pobjedu u rukama ali smo je ispustili u sudijskoj nadoknadi. Sada već razmišljamo o grupnoj fazi i nastavku takmičenja u kvalifikacijama. Nemamo puno vremena, a treba puno raditi na pripremi ekipe za izazove koji predstoje. Želim da se zahvalim djevojkama i članovima stručnog štaba što su podržali moje ideje i istrpjeli visoke zahtjeve koje sam postavio, što se pokazalo ispravnim - rekao je nakon utakmice naš selektor Zoran Mijović.

Crna Gora i Farska Ostrva plasirali su se u grupnu fazu iz grupe B, dok su u grupi A najbolji bili Malta i Albanija. Ove ekipe naći će se u posljednjem šeširu uoči žrijeba kvalifikacionih grupa, uz selekcije Kazahstana, Hrvatske i Makedonije. Žrijeb za takmičenje po grupama obaviće se 16. aprila u Nionu.



Crna Gora - Litvanija 1:1

Stadion "LFF", Vilnijus
Gledalaca: 500

Sudija: Lin Anderson (Švedska)

Strijelci
1:0 - Marija Vukčević 60'
1:1 - Sonata Vanagajte 90+1'

Žuti kartoni
Bulatović, Mrkić, Vulić - Crna Gora

Crna Gora: Marija Žižić, Željka Radanović, Tatjana Đurković, Jovana Mrkić, Suzana Vujošević, Ivona Turčinović, Slađana Bulatović (od 90+2. Tamara Bojat), Marija Vukčević (od 89. Ivana Krivokapić), Armisa Kuč, Milica Vulić, Jasna Đoković (od 88. Jelena Šturanović). Selektor: Zoran Mijović.

Litvanija: Greta Kaselite, Vestina Neverdauskaite, Rita Mažukelite, Brigita Partikaite (od 63. Simona Veličkajte), Viktorija Budrite, Sonata Vanagajte, Rajmonda Bložite, Jeva Kibirkštis (od 84. Milda Ljužinajte), Rasa Imanalijeva, Rimante Kunickajte, Kamile Vajčjulatite (od 63. Gitana Kerpjene). Selektor: Rimantas Viktoravičijus.



Rezultati

1. kolo: Farska Ostrva - Crna Gora 3:3, Gruzija - Litvanija 4:3.
2. kolo: Gruzija - Crna Gora 0:2, Litvanija - Farska Ostrva 0:1.
3. kolo: Farska Ostrva - Gruzija 2:1, Crna Gora - Litvanija 1:1

Tabela
1. Farska Ostrva 3 2-1-0 6:4 7
2. Crna Gora 3 1-2-0 6:4 5
3. Gruzija 3 1-0-2 5:7 3
4. Litvanija 3 0-1-2 4:6 1

Grupna faza kvalifikacija za SP 2015
Raspored po šeširima

Šešir A: Njemačka, Švedska, Francuska, Engleska, Norveška, Italija, Danska.

Šešir B:
Island, Finska, Rusija, Holandija, Španija, Škotska, Ukrajina.

Šešir C:
Švajcarska, Poljska, Češka, Austrija, Belgija, Republika Irska, Bjelorusija.

Šešir D:
Mađarska, Srbija, Rumunija, Portugal, Vels, Slovačka, Sjeverna Irska.

Šešir E:
Slovenija, Grčka, Turska, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Estonija.

Šešir F:
Kazahstan, Hrvatska, Makedonija, Malta, Albanija, Farska Ostrva, Crna Gora.

Žrijeb kvalifikacionih grupa biće održan 16. aprila u Nionu, sa početkom u 14 časova. Takmičenje po grupama će biti odigrano po dvokružnom bod sistemu, a trajaće od 20. septembra 2013. godine do 17. septembra 2014. godine. Sedam pobjednika grupa direktno će se plasirati na finalni turnir u Kanadi, dok će se za preostala dva mjesta kroz baraž boriti četiri najbolje drugoplasirane ekipe.