Fudbalska reprezentacija Crne Gore odbranila je prvo mjesto na tabeli grupe H i nakon derbija sa Engleskom u Podgorici – duel najmlađe i najstarije evropske selekcije završen je bez pobjednika , 1:1. Treći put u istoriji duela ova dva tima.

Crna Gora je odigrala možda i najbolju utakmicu u svojoj istoriji u održala pravi čas fudbala slavnom protivniku, naročito u drugom poluvremenu kada Engleska morala da igra po notama Vučinića, Jovetića, Damjanovića i drugova...



Početak meča nije, međutim, najavljivao ovakav rasplet, pošto je Vejn Runi u trećem minutu atraktivnim lob udarcem pogodio desnu stativu Božovićevog gola, da bi samo tri minuta kasnije nakon klizanja Volkova iskoristio priliku i glavom neometano pogodio mrežu našeg tima. Engleska je uhvatila zamajac i stvorila nekoliko opasnih situacija, uglavnom preko raspoloženog Velbeka, ali je naša selekcija uspjela da se nametne kroz igru i preuzme konce igre u svoje ruke iako do poluvremena nije uspjela da pronađe put kroz čvrstu odbranu „godog albiona“.



U nastavku je Brnović izveo svoju omiljenu postavu, sa tri napadača pošto je Damjanović zamjenio Novakovića, a Crna Gora je počela da steže obruč oko gola Harta koji se istakao sa nekoliko odličnih reakcija. U 63. minutu naš selektor je u igru ubacio debitanta Krkotića umjesto umornog Vukčevića pa je sredina našeg tima dobila na dodatnoj čvrstini. Dvanaest minuta kasnije Brnović je dodatno pojačao napad ubacivši Delibašića umjesto Božovića i već u sljedećem napadu stigla je nagrada za hrabru igru – Zverotić je izveo korner, a Damjanović je nakon dva pokušaja naših igrača zakucao loptu u mrežu za erupciju oduševljenja na tribinama.



Do kraja utakmice nije viđeno mnogo velikih šansu, oba tima su prijetila samo iz prekida – Vučinić je šutirao iznad gola Harta, dok je odličan udarac Džerarda krajnjim naporom izbacio Božović.

Na koncu, Crna Gora je još jednom pokazala klasu, srce i timski duh koji ih je lansirao na čelo tabele grupe H, pokazala je da može da igra ravnopravno i sa velesilama svjetskog fudbala kao što je njen selektor Brnović uporno tvrdio. Do juna i kvalifikacionog duela sa Ukrajinom u Podgorici, „hrabri sokoli“ će zasluženo gledati na konkurenciju sa vrha tabele.



Crna Gora – Engleska 1:1

 

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 11.300

Sudija: Jonas Erikson (Švedska)

Strijelci
0:1 – Vejn Runi 6’
1:1 – Dejan Damjanović 75’

Žuti kartoni
Novaković, Volkov, Džudović, Krkotić – Crna Gora
Džonson, Velbek – Engleska

Crna Gora: Mladen Božović, Stefan Savić, Miodrag Džudović, Marko Baša, Vladimir Božović (od 75. Andrija Delibašić), Mitar Novaković (od 45+1. Dejan Damjanović), Elsad Zverotić, Simon Vukčević (od 63. Miloš Krkotić), Vladimir Volkov, Mirko Vučinić, Stevan Jovetić. Selektor: Branko Brnović.

Engleska: Džo Hart, Glen Džonson, Ešli Kol, Džoleon Leskot, Kris Smoling, Majkl Kerik, Stiven Džerard, Džejms Milner, Deni Velbek, Tom Kleverli (od 76. Ešli Jang), Vejn Runi. Selektor: Roj Hodžson.