Fudbaleri Crne Gore upisali su i četvrtu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - "hrabri sokoli" su u teškoj utakmici u Kišinjevu savladali Moldaviju sa 1:0 i tako sačuvali čelo tabele pred nastavak kvalifikacija.

Stadion Zimbru u Kišinjevu okupao je oblak guste ledene kiše koji je travnjak pretvorio upravo klizalište i spriječio oba tima da uspostave pas igru. Rijetke uspješne akcije završavale su se opasnim udarcima iz daljine, ali su golmani Paščenko i Božović bili oprezni.

U finišu prvog poluvremena Moldavija je imala najozbiljiju šansu u ovom dijelu igre - Dedov je odlično šutirao sa 20-ak metara, Božović je odbio loptu na nogu Sidorenku, ali je sjajnom reakcijom uspio da uđe u šut napadaču domaće ekipe i spriječi siguran pogodak.

Sokoli su mnogo bolje otvorili drugo poluvrijeme i stvorili dvije dobre prilike već na startu, ali je prvo izblokiran Jovetić, a potom i Volkov. Novi dobar pokušaj imao je Vučinić u 56. minutu, nakon što je Damjanović odličnim pasom "pocijepao" domaću odbranu, ali je njegov udarac zaustavio odlični Paščenko. Da ima čime da zaprijeti, domaćin je pokazao minut kasnije preko Dedova koji je bio zamalo neprecizan iz daljine. Pravi šok za "hrabre sokole" stigao je u 61. minutu kada je sudija Orsato pokazao Pekoviću drugi žuti karton nakon neopreznog starta na sredini terena. Brnović je morao da pojača sredinu terena, pa je u igru ubacio Vukčevića umjesto Vladimira Božovića, vrativši Volkova na poziciju lijevog beka.

Brojčano jači Moldavci su se opredijelili za čuvanje svog gola, čekajući svoju šansu iz kontre preko opasnih Dedova i Sidorenka, dok je naš tim uporno tražio rješenje za bunker domaćina. Nagrada za pokušaje stigla je u 78. minutu kada je, nakon kornera, Damjanović odlično zagradio loptu za Vučinića koji je zakucao u nebranjeni dio mreže za erupciju oduševljenja oko 200 crnogorskih navijača.

Teško osvojen bod dodatno je dobio na težini pobjedom Ukrajine u Varšavi, koji je, makar na kratko, udaljio Poljsku od trke za drugo mjesto. "Hrabre sokole" u utorak u Podgorici očekuje derbi za čelo tabele sa Engleskom, koja je večeras lako izašla na kraj sa San Marinom.


Moldavija - Crna Gora 0:1 (0:0)

Stadion Zimbru, Kišinjev
Gledalaca: 7.000

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Strijelci
0:1 - Vučinić 78'

Žuti kartoni
Pavićević 34' - Crna Gora
Georgijev 69' - Moldavija

Crveni karton
Peković 61' - Crna Gora
Gackan 90' - Moldavija

Moldavija: S.Paščenko, Golovatenko, Bulgaru, Bordian, Epureanu, Gackan, Dedov, Jonica, Georgijev (od 77. Đosan), A.Paščenko, Sidorenko. Selektor: Jon Karas.

Crna Gora: M.Božović, Baša, Savić, Pavićević, V.Božović (od 64. Vukčević), Peković, Zverotić, Volkov, Kasalica (od 45. Damjanović), Vučinić (od 80. Novaković), Jovetić. Selektor: Branko Brnović.