Ženska kadetska reprezentacija Crne Gore savladala je odgovarajuću selekciju Kazahstana rezultatom 4:1 u posljednjem kolu kvalifikacionog tunira u Holandiji.

Naše kadetkinje tunrnir su završile na drugom mjestu sa šest osvojenih bodova, što nažalost nije dovoljno za nastavak kvalifikacija. Plasman u narednu rundu kvalifikacija izborili su pobjednici 11 kvalifikacionih grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija. Izabranicama Zorana Mijovića plasman u narednu fazu izmakao je zbog lošije gol razlike u odnosu na konkurenciju.

U drugom meču dana, reprezentacija Holandije je upisala još jednu ubjedljivu pobjedu – nakon 15:0 u duelu sa našim kadetkinjama i 11:0 u duelu sa Kazahstanom, Holanđanke su sa 16:0 pobijedile selekciju Ukrajine i ovjerile osvjanje prvog mjesta.

„Crvene“ su prvi nastup u kvalifikacijama završile dobrom igrom i ubjedljivom pobjedom u duelu sa Kazahstanom. Četiri puta su Mijovićeve izabranice tresle protivničku mrežu, što je bilo i više nego dovoljno za drugu pobjedu naše selekcije u prvim kvalifikacijama.

Mrežu protivnika načela je Katarina Ćorić u petom minutu susreta, da bi se do odlaska na odmor i Tamara Bojat po prvi put upisala u listu strijelaca. Kazahstanke su smanjile prednost u sedmom minutu nastavka preko Svetlane Bortnjikove, ali je do kraja susreta Tamara Bojat još dva puta pogodila metu. Igračica Ekonomista mrežu protivnika tresla je u 51. i 59. minutu susreta za konačnih 4:1 u korist naših kadetkinja.

Nakon posljednjeg meča na turniru selektor Mijović je još jednom pohvalio igru nasih kadetkinja na turniru u Holandiji. 

- Pokazali smo i danas da ženski fudbal u Crnoj Gori ima lijepu budućnost. Djevojke su zaista prikazale kvalitetnu igru, veliku želju, borbenost i htjenje i sasvim zasluženo smo ubjedljivo savladali današnjeg protivnika. Pohvalio bih sve djevojke koje su nastupile i bile dio ove selekcije. Najvažnije od svega je što smo u prvom nastupu ostavili dobar utisak i stekli bodove za rejting jer smo krenuli od nule, pa ćemo na narednom žrijebu sljedećeg mjeseca u Nionu imati bolju startnu poziciju. Šteta što zbog sistema takmičenja ovaj veliki uspjej neće biti nagrađen nastupom u drugoj rundi, pošto nas je visok poraz od domaćina turnira koštao plasmana u narednu fazu. Nadam se da će ovaj veliki uspjeh kadetske reprezemtacije privući djevojčice u Crnoj Gori da se bave fudbalom, rekao je Mijović.

Prvo mjesto u grupi osam zasluženo je osvojila selekcija Holandije sa tri pobjede i gol razlikom 42:0. Naše kadetkinje su drugoplasirane sa šest bodova, Ukrajina je treća sa tri osvojena boda dok je Kazahstan na posljednjem mjestu bez osvojenih bodova.


Kazahstan – Crna Gora 1:4

Ostervolde – Stadion Ostenburg.

Sudija: Agnješka Plaškočinska (Poljska)

Strijelci
Ćorić 7', Bojat 23', 51', 59' – Bortnjikova 47'

Žuti kartoni
Kozijeva

Kazahstan: Veselova, Demidova, Salter, Zumbajkuži, Abiševa, Bortnjikova, Tolebaj, Kairulina (Šibokova), Kornijenko, Kozijeva, Perme.

Crna Gora: Keković, Đurković, Vulić, Mićunović, Vujičić, Ćorić (Ivanović), Šturanović, Bojat, Đukić, Divanović (Bojanić), Miljanić (Radunović).