Reprezentacija Crne Gore savladala je Ukrajinu rezultatom 1:0 u trećem meču u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Brazilu. Strijelac gola za veliki trijumf na velelepnom Olimpijskom stadionu u Kijevu postigao je Dejan Damjanović u 45. minutu susreta.

Izabranici Branka Brnovića prikazali su fenomenalnu partiju u duelu sa jednim od rivala u brobi za mjesto koje vodi ne Mundijal u Brazilu. „Sokoli“ su držali konce igre u svojim rukama tokom svih 90. minutu i potpuno zasluženo osvojili velika tri boda.

Pobjeda naše selekcije mogla je biti i ubjedljivija, ali je golman Ukrajine Pjatov zaustavio udarac Stevana Jovetića sa bijele tačke u 80. minutu.

Prva je zaprijetila Ukrajina u 14. minutu, ali je udarac glavom Guseva prohujao pored desne stative Božovićevog gola. Opasan pokušaj imao je Konopljanka u 22. minutu, ali je njegov udarac zaustavio Božović. Ipak, snažan blok naše selekcije na sredini terena uspio je potpuno da neutrališe igru domaćina po krilima, koji prijetili našem golmanu uglavnom šutevima iz daljine.

A onda, u posljednjem minutu prvog poluvremena stigla je šansa koju je naš tim čekao - Zverotić je presjekao nesiguran pas Ukrajinaca, lansirao u kontru Jovetića koji je pravovremenim pasom uposlio Damjanovića koji je izašao sam pred Pjatova, koji nije imao nikakvih šansi da spriječi pogodak.

Na startu drugog poluvremena Crna Gora je dva puta bila blizu drugug gola - u četvrtom minutu nastavka Pjatov je krajnjim naporom odbranio udarac Baše nakon prekida, da bi nakon kornera koji je uslijedio Savić bio zamalo neprecizan.

Nakon početnog pritiska, naša selekcija se vratila strategiji iz prvog poluvremena, pa su Ukrajinci sve teže dolazili do gola, čak i nakon ulaska Jarmolenka. Naš golman Božović je sa lakoćom izlazio na kraj sa pokušajima Ukrajinaca, dok je naša selekcija uvijek bila opasna nakon kontri.

Naša selekcija je u 80. minutu imala meč loptu kada je Džudović je natjerao Selina da ga ruši u svom šesnaestercu nakon korenera, a sudija Kukulakis je pokazao na bijelu tačku. Na žalost, naš kapiten Jovetić, koji je svega minut ranije sjajno šutirao sa više od 30 metara, nije iskoristio najstrožu kaznu - njego udarac je odbranio sjajni Pjatov.

Selektor Brnović je u posljednjim minutima ubacio Vučinića i Novakovića umjesto premorenih Jovetića i Pekovića. Ukrajinci su prvi pravi šansu stvorili u prvom minutu sudijske nadoknade kada se Rotan odlično ubacio između naših štopera ali nije dobro šutirao glavom.

Nakon pet minuta sudijskog dodatka, naš tim je uspješno odolio i zasluženo slavio vrijednu pobjedu koja nas je povela na prvo mjesto u grupi.


Ukrajina - Crna Gora 0:1 (0:1)

Kijev - Olimpijski stadion.
Gledalaca: 50.597.

Sudija: Mihael Kukulakis (Grčka).

Strijelac
0:1 - Damjanović 45'

Žuti kartoni
Peković 15', Zverotić 44', Drinčić 45', Božović 45', Savić 76', Vučinić 88' - Crna Gora
Kučer 45', Gusjev 74', Selin 79'- Ukrajina

Ukrajina: Pjatov, Selin, Kučer, Butko (od 62. Jarmolenko), Mihalik, Gusev, Timoščuk, Rotan, Seležnov (od 82. Nazarenko), Konopljaka, Dević (od 52. Zozulija).

Crna Gora: M.Božović, Savić, Baša, Džudović, Jovanović, Zverotić (od 88. Novaković), Drinčić, Peković, Volkov, Jovetić (od 86. Vučinić), Damjanović (od 72. Vukčević).