Na Gradskom stadionu pod Goricom sjutra u 20.30 časova počinje ono što sa nestrpljenjem iščekujemo cijelu godinu – novi ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo , novi ciklus ispunjen nadanjima da naša selekcija može ponovo prijatno iznenaditi svjetsku fudbalsku javnost, potvrditi kvalitet koji je pokazala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i umiješati za mjesto jedno od mjesta koje vode na Mundijal.

Na posljednjoj konferenciji za novinare pred utakmicu sa Poljskom, selektor Branko Brnović i kapiten Mirko Vučinić zdračili su optimizmom i dobrim raspoloženjem. Lideri naše selekcije bili su ogledalo atmosfere koja krasi našu ekipu uoči početka borbe za bodove.

- Ko god da je protivnik, mi na našem stadionu uvijek idemo na pobjedu. Neće biti lako, jer su očekivanja javnosti velika. Niko ni ne govori o neriješenom rezultatu, svi priželjkuju pobjedu. Ne osjećamo da smo pod velikim pritiskom jer se i sami spremamo za pobjedu, mnogo bi nam značilo da otvorimo kvalifikacije sa tri boda. Osjećam pozitivnu energiju kod igrača, na čelu sa kapitenom. Iskren da budem, iako sam sa ovom selekcijom od njenog osnivanja, još nisam vidio tako dobru atmosferu i mislim da će to izaći na dobro. Po prvi put od kada reprezentacija postoji imaćemo sve igrače na raspolaganju. To nam daje za pravo da očekujemo dobar rezultat i pobjedu – smatra naš selektor.

Stručni štab je dobro analizirao igru Poljaka i zna odakle nam prijeti najveća opasnost. Ipak, po njegovim riječima i Crna Gora ima kvalitet da im parira u elementima u kojima su najjači.

- Kao što sam i ranije rekao, tri igrača iz Dortmunda i fudbaler Bordoa su najopasniji, pogotovo kada napadaju dvojica po desnoj strani. Međutim, mislim da smo i mi tu jaki, da smo sa Jovanovićem i Volkovom dobili mnogo. Naravno, ne treba trošiti riječi o Levandovksom i Obraniaku koji organizuje igru. Ali, radili smo na tome i našli smo model kako da ih zaustavimo. Oni treba da razmišljaju o nama, jer igraju na našem terenu. Iskreno, u ovom trenutku bih više volio da igramo protiv Engleza, jer svi očekuju pobjedu. Poljska je mnogo dobra ekipa i ne treba da nas zavara njihov poraz od Estonije i to što ih mnogo kritikuju u njihovim medijima – upozirava Brnović.

Kapiten crnogorske reprezentacija Mirko Vučinić podsjetio je novinare koliko je važno da se kvalifikacije otvore pobjedom protiv Poljske i dodao da je igra u takmičarskim mečevima uvijek u drugom planu.

- Svi mi koji volimo Crnu Goru nadamo se pobjedi. Dobili bi veliko samopouzdanje, ukoliko bi slavili na startu kvalifikacija, kao što je bilo prošle godine. Znamo da je protivnik veoma dobra ekipa, mada danas u fudbalu nema loših ekipa, ne igraju imena nego kolektiv. Ako bih morao da biram između dobre igre i pobjede, onda želim da odigramo što gore možemo ali da na kraju slavimo. Prva utakmica je najvažnija bez obzira ko je protivnik, jer početak je najteži. Italijani su me naučili da uvijek težim da kući donesem tri boda, a da nije važno da li igraš dobro ili loše. Tako i mi treba da razmišljamo. Znamo da se puno očekuje od nas, jer igramo pred našom publikom, koja nam je uvijek bila dvanaesti igrač – rekao je Vučinić.



Naš kapiten smatra da će Poljska u Podgorici najviše računa voditi o odbrani svog gola, te da će najopasnija biti iz kontranapada.

- Taj stil igre nikome ne odgovara. Teško je pronaći put do gola kada su svi pozadi, a moraš da budeš skoncentrisan kako im ne bi ostavio prostora za kontre. Ne smijemo im to dozvoliti, jer su mnogo jaki sa trojicom igrača koji igraju naprijed – smatra Vučinić.

Na pitanje da li se isto osjeća kada nastupa za klub i za reprezentaciju, Vučinić je priznao da je su utakmice u crvenom dresu više nabijene emocijama od klupskih mečeva.

- Emocije koje sam doživio kada sam igrao za reprezentaciju i kada sam postizao golove, nijesam doživio ni u Lćeu, ni Romi, ni sada Juventusu – otkrio je naš kapiten, koji će u tandemu sa Stevanom Jovetićem predvoditi napad “sokola” u meču sa Poljskom.

Konferenciji za novinare prethodilo je svečano potpisivanje novog sponzorskog ugovora između Fudbalskog saveza Crne Gore i crnogorskog Telekoma, čiji je direktor Rudiger Šulc iskoristio priliku da poželi našoj reprezentaciji puno sreće i uspjeha u avanturi koja slijedi.

Naša selekcija će večeras u 19 časova odraditi posljednji trening pred utakmicu u Trening kampu FSCG, dok će naš protivnik trenirati u 20 časova na Gradskom stadionu.

Utakmica Crna Gora – Poljska, prva u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, igra se u petak na Gradskom stadionu pod Goricom sa početkom u 20.30 časova.