Na sjednici održanoj dana 05.09.2012. godine Sudijska komisija FSCG je analizirala suđenje na utakmicama petog kola Telekom 1. CFL lige, kao i suđenje na utakmicama trećeg i četvrtog kola Druge lige, te na osnovu izvještaja kontrolora suđenja i raspoloživih video zapisa donijela sljedeće odluke:

Telekom 1. CFL

Peto kolo - Grbalj-Mornar 2:0

Komisija je potvrdila ocjenu kontrolora sudiji Nikoli Dabanoviću - jedna jasna bitna sudijska greška, u suprotnom zadovoljavajuće sa manjim oblastima koje treba popraviti. Sudija Dabanović je pogriješio u 86. minutu kada je start igrača gostujuće ekipe karakterisao kao nemaran, pa istome pokazao javnu opomenu (žuti karton), već je trebao da pomenutog igrača isključi iz igre (crveni karton) jer je napravio ozbiljan prekršaj sa upotrebom prekomjerne snage čime je ugrozio bezbjednost protivničkog igrača.

Na ostalim utakmicama suđenje je ocijenjeno kao dobro.

Druga liga

Treće kolo - Utakmica Zabjelo - Zora 1:0

Komisija je smanjila ocjenu datu sudiji utakmice od strane kontrolora sa razočaravajuće suđenje na ocjenu neprihvatljivo suđenje. Sudija je napravio dvije greške, prvo je u 86. minutu dosudio nepostojeći kazneni udarac za domaćina, a zatim je u 90. minutu propustio da dosudi kazneni udarac za gostujuću ekipu kada je u kaznenom prostoru domaćina došlo do povlačenja gostujućeg igrača kada je lopta centrirana sa strane u njegovom pravcu.

Na ostalim utakmicama suđenje je ocjenjeno kao dobro.

Četvrto kolo – Dečić - Ibar 1:1

Komisija je smanjila ocjenu koju je kontrolor dao sudiji Savu Vujoviću sa ocjene zadovoljavajuće suđenje sa bitnim oblastima koje treba porpaviti u ocjenu neprihvatljivo suđenje. Sudija Vujović je u 19. minutu ispravno dosudio kazneni udarac za domaćina ali je pogriješio kada je ponovio izvođenje istog nakon odbrane vratara gostujuće ekipe. Prilikom izvođenja kaznenog udarca saigrač izvođača udarca je ušao u kazneni prostor prije izvedenog udarca, čime je prekršio pravilo. Međutim nakon što je bio poznat efekat udarca (vratar je odbranio udarac i lopta se odbila u kazneni prostor) sudija je trebao da dosudi indirektan slobodan udarac za gostujuću ekipu, a ne da ponovi izvođenje udarca iz kojeg je domaća ekipa postigla pogodak.

Na ostalim utakmicama suđenje je ocjenjeno kao dobro.

Sudijska komisija FSCG
Predsjednik,
Radojica Kruščić