Posljednja provjera je uspjela - reprezentacija Crne Gore je savladala u Podgorici Letoniju sa 2:0 i pokazala da spremno dočekuje spetembar i početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Više od pobjede selektora Branka Brnovića može da raduje vrlo dobra igra naše selekcije, koja je uprkos velikoj vrućini i teškom terenu, tokom čitavog meča kontrolisala igru u polju.

Naša selekcija je od samog starta stavila do znanja gostima da nemaju šta da traže pod Goricom. "Sokoli" su napadali u talasima, lopta je jednako brzo išla po oba boka, dok je kroz sredinu dominirao kapiten Stevan Jovetić. Nakon uvodnih promašaj Volkova i Baše, te odličnog pokušaja Jovetića iz daljine, Crna Gora je slomila otpor Letonaca u 36. minutu kada je Jovetić nakon razmjene pasova sa Pavićevićem ušao u šesnaesterac i snažnim udarcem pogodio dalji ugao protivničkog gola.

I u drugom poluvremenu viđena je slična slika, iako su rezervisti Letonije pružili mnogo bolju partiju od svojih kolega iz startne postave. Gosti su nekoliko navrata imali obećavajuće napade, ali ni jednom nisu uspjeli ni da šutnu na gol Božovića. Sve dileme o pobjedniku, ako ih je uopšte i bilo odlučene su u 76. minutu. Nakon odlične akcije Zverotića i Bećiraja, lopta je došla do Vučinića koji je navukao na sebe dva čuvara i odlično vidio ubacivanje Volkova iz drugog plana. Naš bek je odlično "zavrnuo" sa lijeve strane, a debitant Kasalica je na petercu bio brži od Laizansa i smjestio loptu u nebranjeni dio mreže za prvijenac u dresu "sokola".

- Mislim da smo igrali dosta dobro. Ne onako brzo kako bi trebalo, ali mislim da po ovakvom terenu i vremenu nije ni moglo bolje. Od Jovanovića i Volkova sam očekivao da se stalno mijenjaju, da kada jedan pođe u napad drugi ostane pozadi. Mislim da smo to dobro radili u prvom poluvremenu, ali znam da to može mnogo bolje da izgleda. Sa ovim igračima koje imamo na raspolaganju moramo njegovati stil igre od noge do noge, međutim, na ovom trenu je bilo teško to učiniti. Ipak, kada se sve podvuče, zadovoljan sam - rekao je Brnović.



Do kraja utakmice nije bilo ozbiljnijih prilika, a vrijedan pomena je i debi Marka Bakića koji je postao drugi najmlađi igrač u istoriji koji je debitovao za "A" selekciju Crne Gore. Rekord je i dalje u vlasištvu Stevana Jovetića, upravo igrača koji je mladom vezisti ustupio mjesto na terenu.

- Zadovoljan sam igrom Kasalice, ali mi je žao što sam morao da napravim nekoliko prinudih zamjena: Bašu, Drinčića, Jovanovića. Želio sam da ubacim i mladog Vukčevića, ali biće prilike i za njih, za sve naše mlade igrače. Kao što sam rekao juče na presu - imamo mlade igrače, samo treba da pazimo na njih i da im damo šansu - rekao je Brnović.

Naredni protivnik Crne Gore biće Poljska, koja je večeras poražena od Estonije u prijateljskoj utakmici, protiv koje će "sokoli" početi takmičenje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Utakmica će se igrati 7. septembra na Gradskom stadionu pod Goricom, sa početkom u 20.30 časova.



Crna Gora - Letonija 2:0

 

Podgorica - Stadion pod Goricom.
Gledalaca: 6.000.

Sudija: Danilo Grujić (Srbija).

Strijelci
1:0 - Jovetić 36'
2:0 - Kasalica 76'

Žuti kartoni
Klava - Letonija

Crna Gora: M.Božović, Pavićević, Savić, Baša (Kasalica), Jovanović (Džudović), S.Vukčević (Bećiraj), Drinčić (Peković), Zverotić, Volkov, Jovetić (Bakić), Delibašić (Vučinić).

Letonija: Vanins, Klava, Ivanovs, Smirnovs, Krjauklis, Fertovs, Višnjakovs (Kemeš), Zjuzins (Rugins), Laizans, Lukjanovs (Verpakovskis), Rudnjevs (Gaurans).