U kongresnoj sali "Lesendro" u hotelu Ramada u Podgorici danas je održana redovna Skupština Fudbalskog saveza Crne Gore. Skupštini su prisustvovala 43 od 51 delegata koji su usvojili izvještaje o radu saveza, finansijskom poslovanju FSCG sa izvještajem revizora, donijeli odluku o izmjenama i dopunama Statuta FSCG, usvojili Pravilnik o Arbitražnom sudu FSCG i Disciplinski pravilnik FSCG.

Delegati su jednoglasno prihvatili Zapisnik sa prethodne skupštine, kao i izvještaj o aktivnostima FSCG između dvije skupštine, nakon čega je predsjednik Dejan Savićević predstavio prisutnima plan o aktivnostima saveza u narednoj godini. Savićević je u svom izlaganju najavio velika očekivanja od "A" selekcije Crne gore u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali i podsjetio klubove na značaj razvoja rada sa mlađim kategorijama i edukacije trenera. Predsjednik FSCG je podsjetio klubove i fudbalske regije da je za napredak fudbala neophodno i njihovo zalaganje i angažovanje, ali i upozorio na pad kvaliteta suđenja fudbalskih utakmica u odnosu na prethodnu godinu.

- Utakmicom protiv Poljske, 7. septembra, krećemo u nove kvalifikacije ovog puta za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Imamo tešku grupu, ali vjerujem da možemo da napravimo korak dalje u odnosu na prethodne kvalifikacije, u konkurenciji Engleske, Ukrajine, Poljske, Moldavije i San Marina. U martu naredne godine očekuje nas spektakl protiv Engleske, a potrudićemo se da i u ovom ciklusu budemo dobri domaćini.

Jednaku pažnju dobiće i mlađe selekcije. Od jeseni ćemo formirati U-20 selekciju, koja će se kroz nekoliko prijateljskih utakmica spremati za početak narednog kvalifikacionog ciklusa za U-21 Evropsko prvenstvo. Obezbijedićemo adekvatene pripreme i kvalitetne protivnike za naše omladince i kadete kako bi što spremnije dočekali kvalifikacione turine na Kipru i u Češkoj. Oformićemo i pionirsku reprezentaciju, kako bi naša djeca već u tom uzrastu sticala iskustvo igranja međunarodnih utakmica. Sa posebnim simpatijama ćemo ispratiti našu žensku kadetsku selekciju na kvalifikacioni turnir u Holandiji, gdje će postati naša prva ženska reprezentacija koja će igrati na zvaničnim utakmicama, a očekujemo da tim putem uskoro krenu i seniorke.

Smatram da sportska takmičenja treba da se rešavaju na zelenom terenu. Zato smo u pauzi između dva prvenstva razgovarali sa Ministarstvom pravde i Upravom policije oko regularnosti takmičenja i bezbijednosti na fudbalskim utakmicama. Zajednički stav je da se nasilje na sportskim stadionima neće tolerisati. Na prošloj Skupštini sam pohvalio suđenje, ali to sada ne mogu da uradim. Bilo je mnogo grešaka koje su direktno uticale na rezultat utakmica zbog čega će vrlo brzo doći do određenih korekcija na svim listama za suđenje FSCG.

Naš savez će u skladu sa mogućnostima nastaviti da pomaže klubove, a nastavićemo da unaprijeđujemo i fudbalsku infrastrukturu u Crnoj Gori. Izgradićemo nekoliko novih pomoćnih terena u nekoliko gradova, a prvi na redu biće Bijelo Polje. Nakon Srednje i Sjeverne regije, planiramo da uskoro nađemo adekvatno rješenje i za prostorije Južne fudbalske regije. U planu je i izgradnja kuće fudbala na Starom aerodromu, zbog čega želim da se posebno zahvalim gradonačelniku Mugoši i opštini Podgorica koja je našem savezu donirala zemljište za izgradnju neposrednoj blizini našeg Trening kampa. Vjerujem da će radovi krenuti već u prvim nedjeljama naredne godine.

Nastavićemo da ulažemo u edukaciju trenera i sudija, a sa ponosom mogu na istaknem da će uskoro biti raspisan i prvi konkurs za UEFA Pro licencu pod okriljem Škole za trenere FSCG - istakao je Savićević.



Skupština je jedoglasno prihvatila izvještaj o finansijskom poslovanju FSCG u 2011. godini i izvještaj revizorske kuće "EuroRev". Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac je uputio delegate u detalje finansijskog poslovanja našeg saveza, ali i podsjetio predstavnike klubova da je u toku proces preregistracije fudbalskih klubova.

- Poslovanje Saveza u 2011. godini godine je bilo fer, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i zakonskim okvirima države Crne Gore. I ove godine finansijsko poslovanje FSCG bilo je pozitivno, a najviše novca prihodovali smo od TV prava, koja čine 47,35 odsto od sume ukupnih prihoda, i UEFE (28 %). Sponzorski ugovori čine devet odsto naših prihoda, prihodi od ulaznica 8,5, donacije Fife pet odsto, a Uprave za sport 0,78 odsto. Najviše rashoda otišlo je na "A" selekciju, na koju ide 30 odsto ukupnog budžeta FSCG, ali je upravo ova selekcija jedina koja donosi novac. Za unaprijeđenje infrastrukture utrošeno je 1,3 miliona eura (26 %), na domaća takmičenja 10 odsto, a oko 26 odsto je izdvojeno za plate selektora, trenera, zaposlenih i ostale dažbine.

Iskoristio bih priliku da podsjetim predstavnike klubova da do 4. avgusta moraju uraditi preregistraciju svojih klubova, kako ne bi rizikovali da budu izbrisani iz registra klubova FSCG - istakao je Đurđevac.

Skupština FSCG usvojila je ostavku Radoja Orovića na mjesto člana arbitražnog suda FSCG i izabrala tri nova člana - Dragišu Rakočevića, sudiju Apelacionog suda Crne Gore, advokata Marka Radovića Dr Aleksandra Kovačevića, univerzitetskog profesora i dugogodišnjeg advokata kojeg je predložio Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Odlaskom u penziju, Vlado Popović je prestao da bude član Komisije za žalbe za licenciranje klubova, a predsjednik Savićević je iskoristio priliku da mu se zahvali na velikom dugogodišnjem doprinosu u razvoju fudbala u našoh zemlji. Na njegovo mjesto izabrane je Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore.

Skupštini Crne Gore, kao gosti saveza, prisustvovali su gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, koji su se i obratili delegatima Skupštine. Gradonačelnik Mugoša najavio je izgradnju kuće fudbala na Starom aerodromu, za koju je Opština poklonila zemljište, upozorio na probleme ali i izrazio optimizam oko izgradnje istočne tribine Gradskog stadiona, ali i najavio mogućnost izgradnje novog fudbalskog stadiona u glavnom gradu. Predsjednik COK-a Simonović je istakao da je FSCG svijetli primjer zdravog i uspješnog poslovanja jednog sportskog saveza i izrazio nadu da će i ostali savezi uskoro dostići taj nivo.