Omladinska reprezentacija Crne Gore poražena je posljednjem meču na tuniru elitne runde kvalifikacija za U19 Evropsko prvenstvo od selekcije Slovenije rezultatom 1:0. „Sokolići“ su takmičenje završili kao drugoplasirana selekcija u grupi, iza Engleske koja je minimalnom pobjedom u posljednjem kolu nad Švajcarcima izborila plasman na finalni turnir koji se igra u Estoniji.

Izabranici Aleksandra Miljenovića ostavili su sjajan utisak na tuniru u Engleskoj tokom kojeg su prikazali najbolju igru od svih učesnika. U prvom kolu naši momci su nadigrali Švajcarce u svim elementima igre, u drugoj rundi nadvisili Engleze koji su pet minuta prije kraja susreta postigli gol i spriječili siguran plasman „sokolića“ na finalni turnir Evropskog prvenstva.

Velika borbenost i timski duh, uz neosporan fudbalski talenat, doveli su Miljenovićeve izabranike na samo korak od Evropskog prvenstva. I u posljednjem meču na turniru naši omladinci prikazali su dobru igru, ali su teški uslovi (meč odigran po jakoj kiši) i fizička i psihička iscrpljenost doprinijeli porazu od danas dobre selekcije Slovenije.

Slovenci su do pobjede došli devet minuta prije kraja regularnog toka susreta pogotkom Kovijenčiča sa bijele tačke. Treće mjesto u našoj grupi pripalo je selekciji Švajcarske, dok su Slovenci uprkos pobjedi u duelu sa „sokolićima“ turnir u Engleskoj završili kao poslednjeplasirana ekipa na tabeli.

Selektor Miljenović nakon posljednjeg meča na turniru istakao da je našim momcima pored dobre igre na turniru nedostajalo sreće za osvajanje prvog mjesta.

- Prije svega želim da čestitam igračima na svemu što su pružili i ostvarili jer je osvajanje drugog mjesta u ovoj konkurenciji veliki uspjeh. Osnovni cilj koji smo imali po dolasku u Englesku ostvarili smo u prva dva kola, kada smo igrali i najbolji fudbal i imali rezultate. Takav razvoj situacije nam je dao za pravo da se nadamo da možemo napraviti podvig i sa pozitivnim rezultatom iz posljednjeg meča izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Znao sam da će meč sa Slovenijom biti težak jer u elitnoj rundi nema lakih selekcija. Bili smo umorni od prethodna dva meča i bilo je potrebno malo sreće kako bi se zabilježio pozitivan rezultat. Sreća je nedostajala baš kao i u prethodnom meču kada su nas minuti dijelili od plasmana na finalni tunrnir Evropskog prvenstva, rekao je Miljenović.

Selektor omladinske reprezentacije smatra da je omladinska reprezentacija na turniru u Engleskoj na pravi način reprezentovala crnogorski fudbal.  

- Današnji meč odigran je po jakoj kiši tako da su se na početku utakmice u takvim uslovima Slovenci bolje snašlil. Ipak imali smo najbolju šansu u prvom dijelu kada se Đorđević našao sam ispred protivničkog golmana... U drugom dijelu bili smo bolji, imali nekoliko pokušaja ali kao što sam rekao nedostajalo je malo sreće da se te prilike i realizuju. Na kraju smo primili gol iz nesmotrenog penala. Nakon isključenja Jankovića nismo imali ni snage a ni vremena za preokret. Sve u svemu za nama je uspješno odigran turnir, na kojem su igrači na pravi način reprezentovali crnogorski fudbal. Siguran sam da će igrači koji ovim turnirom završavaju omladinski ciklus biti nosioci igre u mladoj a kasnije i u  „A“ reprezntaciji Crne Gore. Na turniru je bilo i nekoliko mlađih igrača čije vrijeme tek dolazi i koji će nadam se nastaviti dobre rezultate prethodnih generacija omladinske reprezentacije, dodao je Miljenović.

Za pehar namijenjen pobjedniku U19 Evropskog prvenstva na finalnom turniru koji se održava od 03. do 15. jula u Estoniji, pored domaće selekcije boriće se reprezentacije Engleske, Francuske, Srbije, Grčke, Hrvatske i Španije. O posljednjem učesniku šampionata u Estoniji u međusobnom susretu koji je na programu 31. maja odlučivaće Portugal i Ukrajina.



Crna Gora – Slovenija 0:1

Ročdejl – Spotlend stadion.

Sudija: Peter Kralović (Slovačka)

Strijelci
Kovijenič 81' (p)

Žuti kartoni
Milošević, Bakić, Mitrović – Šporar, Kovijenič

Crveni karton
Janković

Crna Gora: Petković, Tatar, Milošević, Kopitović, Mitrović (Boljević), Kaluđerović, Kalezić, Pepić (Mustur), Vukčević, Bakić (Janković), Đorđević.

Slovenija: Brakučič, Palčič (Dobrovoljac), Janža, Kovijenič, Blažič, Krajnc, Čolič, Lotrič (Jakovljevič), Praprotnik, Pučko, Šporar.