Žrijeb za elitnu rundu kvalifikacija za odlazak na U-19 Evropsko prvenstvo bio je pravi "deža vi" za našu omladinsku reprezentaciju - Crna Gora će se za mjesto na završnom tirniru u Estoniji boriti sa Engleskom i Švajcarskom , rivalima protiv kojih je i prošle sezone igrala u elitnoj rundi, kao i reprezentacijom Slovenije odlučeno je danas u Nionu. Domaćin turnira biće Engleska, a utakmice će biti odigrane od 25. do 30. maja naredne godine.

- Očekuju nas dueli sa starim znancima Englezima i Švajcarcima, sa kojima smo i prošle godine igrali turnir elitne runde kvalifikacija u Švajcarskoj. Imamo dobru generaciju, koja je do sada stekla dosta iskustva jer je veliki broj igrača nastupao i u prethodnom ciklusu kvalifikacija. Nadamo se dobrom izdanju na turniru u Engleskoj. Kvalitet koji posjeduju i domaći teren stavljaju Engleze u ulogu favorita pred ovaj turnir - rekao je selektor Miljenović.

Protivnici naša selekcije redovni su učesnici elitne runde kvalifikacija u omladinskoj konkurenciji. Najviše uspjeha ima selekcija Engleske, koja je u posljednjih sedam izdanja omladinskog prvenstva Evrope dva puta poražena u finalu - 2005. godine na šampionatu u Sjevernoj Irskoj bolja je bila Francuska, a četiri godine kasnije trofej je osvojio domaćin šampionata Ukrajina. Englezi su plasman u elitnu rundu obezbijedili kao jedna od tri najbolje rangirane selekcije u omladinskoj konkurenciji.

Švajcarci su plasman u elitnu rundu kvalifikacija za šampionat u Estoniji izborili osvajanjem drugog mjesta u šestoj grupi u konkurenciji Makedonije, Kazahstana i Ukrajine. Slovenci su iskoristili prednost domaćeg terena i kao drugoplasirana ekipa na turniru izborili plasman u elitnu rundu kvalifikacija u konkurenciji Belgije, Škotske i Velsa.



Elitna runda kvalifikacija za odlazak na U-19 Evropsko prvenstvo

Grupa 1 (25-30. maj): Francuska, Holandija, Češka*, Norveška.

Grupa 2 (25-30. maj): Engleska*, Švajcarska, Slovenija, Crna Gora.

Grupa 3 (26-31. maj): Mađarska, Njemačka, Rumunija, Srbija*.

Grupa 4 (23-28. maj): Portugal*, Ukrajina, Republika Irska, Izrael.

Grupa 5 (25-30. maj): Grčka, Danska*, Turska, Kipar.

Grupa 6 (25-30. maj): Bosna i Hercegovina, Hrvatska*, Gruzija, Austrija.

Grupa 7 (23-28. maj): Španija, Belgija, Jermenija, Italija*.

Domaćin završnog turnira: Estonija.

* - domaćin turnira