Reprezentacija Crne Gore nije uspjela da nadoknadi zaostatak iz prve utakmice - "hrabri sokoli" su uprkos sjajnoj partiji pod Goricom večeras poraženi od reprezentacije Češke sa 1:0 , pa gosti sa ukupnim skorom od 3:0 u dvije utakmice ide na završni turnir Evropskog prvenstva 2012. godine.

Crna Gora je večeras, međutim, pokazala da nije slabiji tim od Češke. Naši momci su svih 90 minuta dominirali terenom, ostavili su srce na terenu, stvarali, ali i promašivali prilike ali na kraju nisu bili miljenici fortune. Najviše ocjene dobili su i naši navijači koji su po ko zna koji put bili savršeni - pjesma sa tribina i podrška sa tribina najveća su nagrada za fantastične igre koje su naši momci pružili u ovom kvalifikacionom ciklusu.

Naši momci su od starta krenuli odlučno ka golu gostiju, koji su očekivano punu koncentraciju posvetili čuvanju rezultata iz prvog meča. Nakon dva pokušaja iz prekida, koja je sjajni golman Čeh lako ukrotio, naša selekcija je prvi put blizu gola bila u 40. minutu - Zverotić je pronašao Damjanovića u šesnaestercu Češke, a naš napadač je ukrotio tešku loptu i odlično šutirao iz okreta. Na žalost, njegov udarac je za nekoliko centimetara bio neprecizan.



U drugom poluvremenu na terenu je postojao samo jedan tim, a da sreća nije na strani "sokola" bilo je jasno u 51. minutu kada je Vučinić sjajno uposlio Damjanovića koji je umjesto mreže pogodio prečku, nakon što je golman gostiju uspio da okrzne loptu. Samo tri minuta kasnije naš kapiten Vučinić je propustio šansu utakmice - Džudović je nakon kornera prebacio glavom loptu na drugu stativu odakle je Vučinić sa tri koraka poslao glavom preko gola.

Promašaji nisu demoralisali našu selekciju, pa su se šanse pred golom gostiju ređale, a naš selektor Brnović je ubacivanjem Delibašića, Vukčevića i Đalovića samo pojačao naš napad. Česi su pored sreće, doduše, imali i sjajnog golmana koji se proslavio u 71. minutu kada je odbranio dva odlična pokušaja Vučinića sa desetak metara iskosa. Deset minuta prije kraja utakmice blizu gola bio je i Vukčević koji je zamalo zakasnio da odbijenu loptu nakon šuta Jovetića sprovede u mrežu.

A onda, u trenutcima totalne dominacije, naš tim je dobio nož u srce - Jiraček se odlično snašao među trojicom naših igrača, izašao sam pred Božovića koji nije uspio da zaustavi njegov udarac. Gol za novu pobjedu Češke, gol za plasman na Evropsko prvenstvo, gol za kraj fudbalske bajke Crne Gore, jedne od najljepših priča ikad ispisanih u evropskom fudbalu. Nakon primljenog gola pjesma sa tribina postala je još jača, a najljepši poklon igračima stigao je u vidu nacionalne himne, koja se u glas pjevala sa tribina našeg stadiona.

Stihovma Perpera, koji sa usana naših navijača okupali tribine Gradskog stadiona na kraju utakmice, rađaju novu nadu da će nam "hrabri sokoli" i u godinama koje dolaze donijeti nove radosti i razlog da budemo ponosni. "I nemoj ne, tugovati. Novo jutro će svanuti. Novi dan sa hiljadu boja, Goro moja".



Crna Gora – Češka 0:1 (0:0)

Podgorica - Stadion pod Goricom.
Gledalaca: 12.000.

Sudija: Nikola Ricoli (Italija).

Strijelac
0:1 - Jiraček 82’

Žuti kartoni
Damjanović, Pavićević, Vučinić, Drinčić, Savić - Crna Gora
Baroš, Sivok - Češka

Crne Gore: M.Božović, Pavićević, Džudović, Savić, V.Božović (od 80. Đalović), Zverotić, Drinčić, Bećiraj (od 57. Delibašić), Jovetić, Vučinić, Damjanović (od 76. Vukčević).

Češka: Čeh, Gebre Selasije, Kadlec, Hubnik, Sivok, Pekhart (od 84. Baroš), Rezek (od 60. Pospek), Rosicki, Plašil, Pilarž (od 69. Kolar), Jiraček.