"A" selekcija Crne Gore odradila je večeras na glavnom terenu Trening kampa FSCG prvi trening po povratku iz Praga. Poraz od Češke nije lako pao našim igračima, ledeni sjeverni vjetar koji je duvao na Starom aerodromu nije pomogao, ali samopouzdanje "sokola" nije poljuljano. Svi u našem taboru vjeruju da se u revanšu pod Goricom mogu nadoknaditi dva gola zaostatka.

- Mislim da ova reprezentacija ne može gore da odigra od onoga u Pragu. Češka ništa posebno nije odigrala, niti nas je iznenadila igrom. Od ovoga stvarno ne može gore, i nadam se da će biti mnogo bolje pred našom publikom, koja je zaslužila to, zbog svega što su uradili za nas. Moguće da je taj pritisak baraža i istorijske utakmice uticao na nas. Pogotovo govorim za ofanzivu, gdje mi nismo pružili očekivanu partiju. Moramo se mnogo više boriti u revanšu - rekao je Damjanović.

Prije meča stvarana ja atmosfera da je samo pitanje sa kolikom razlikom ćemo dobiti Čehe. A, desilo se suprotno.

- Mi smo takav mentalitet. Mi smo uvijek veliki optimisti, čak nekad i nerealno. Ali ja i moji saigrači vjerujemo da možemo da ih pobijedimo. Ako oni nas tamo, iskreno, dobiju sa prosječnom ekipom 2:0, onda mi moramo i možemo to da nadokandimo. Jedna utakmica je ostala i moramo da je izguramo kako treba - rekao je naš napadač, koji se nije složio da je u prvom meču presudilo iskustvo čeških igrača: - Oni imaju podmalđenu ekipu, trenutno prave smjenu generacija. Taj momak koji nam je dao drugi gol, igra u domaćoj ligi, tako da nas nijesu dobili na iskustvo. Imamo i mi 5-6 igrača koji su igrali velika takmičenja i zato ne treba da gledamo u tuđe dvorište. Mi nismo pružili očekivanu utakmicu i zato smo izgubili. Ako odigramo kao u drugom poluvremenu protiv Engleske, i uz podršku naših navijača, možemo do Eura.

Damjanović smatra da naša selekcija ne smije izgubiti glavu i svim silama jurnuti u napad na početku revanš utakmice.

- Izgubili smo 2:0 i ne možemo da čekamo. Igraćemo ofanzivnije, ali se nećemo zalijetati. Oni posljednjih osam utakmica nisu izgubili na strani. Njima bi odgovaralo da se zaletimo, jer ako bi primili gol, onda bi sve bilo gotovo. Ali ako damo prvi gol, uz ovu publiku i atmosferu koju oni prave, biće svega - ubjeđen je Damjanović.

Njegovo mišljenje dijeli i Savo Milošević, asistent našeg selektora Brnovića. On vjeruje da recept za preokret treba tražiti u utakmici sa Engleskom, kada je naša selekcija za nepunih 50 minuta uspjela da nadoknadi zaostatak i protiv mnogo jače selekcije od Češke.

- Ono što ne smijemo da uradimo je da izgubimo glavu na početku i da krenemo svi grlom u jagode. Scenario koji bi nam odgovarao jeste da postignemo gol u prvom poluvremenu, pa da ih u drugom malo više da pritisnemo, da odigramo presing i da ponovimo igru protiv Engleza. Ova ekipa je već pokazala da može da se vrati iz teških pozicija. Stručni štab nije zadovoljan izdanjem ekipe, ali mi vjerujemo da možemo mnogo bolje. Naš zadatak je da ekipu dignemo, ne možemo da se predamo. Nije ovo fraza i nekakvo lažno dizanje morala ekipi i javnosti. Zaista možemo mnogo bolje - istakao je Milošević.

Naš stručni štab je svjestan da je crnogorska javnost razočarana rezultatom iz Češke, ali je uvjeren da će naši igrači učiniti dve da u revanšu poprave utisak koji su ostavili u prvom meču. Po riječima Miloševića, Češka nije selekcija od koje treba strahovati i da je situacija otvorena iako zadatak neće biti lak.

- Generalni utisak je da nijesmo zadovoljni rezultatom. Međutim, mišljenja smo da nije sve gotovo. Češka jeste jedna dobra i disciplinovana selekcija, ali to nije ekipa od koje treba imati strah i koja je u bilo kojem segmentu igre bolja od nas. Njihov najbolji igrač, kao što ste viđeli je Rosicki, koga smo mi u prvom poluvremenu dosta dobro čuvali. Primili smo dva jeftina gola. Pogotovo taj drugi i to su greške koje sebi ne smijete da dozvolite. Sa 1:0 bi imali velike šanse, sada je komplikovanija situacija. U ovakvim situacijama detalji odlučuju. Sat vremena smo dobro kontrolisali igru. Na početku drugog poluvremena bili smo bolji od Češke, da smo nastavili u tom ritmu u narednih deset minuta bi sigurno postigli gol. Ne vrijedi kukati. Treba izvući pouke . Mnogo će manje biti moguće iznenaditi i mi njih i oni nas. Ono što su shvatili igrači, u razgovoru sa njima sinoć i danas, jeste da Češka nije bolja reprezentacija od nas. Oni su svjesni da su razočarali cijelu sportsku i fudbalsku javnost u Crnoj Gori. Siguran sam da će učiniti sve da u utorak poprave taj utisak - istakao je Milošević.

Igrači koji su juče igrali na "Đenerali areni" danas su odradili rekuperaciju, dok su ostali igrači odradili kompletan trening. Uz naše igrače bili su i generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac i predsjednik Dejan Savićević, koji se na startu treninga zadržao u razgovoru sa našim kapitenom Mirkom Vučinićem.

Naš tim će sjutra trenirati na Gradskom stadionu od 18 časova, dok će brifing za novinare biti održan u 17.30 časova.