"A" selekcija Crne Gore večeras je na "Đenerali areni" odradila posljednji trening pred prvu utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Uprkos velikoj hladnoći, trening naše selekcije bio je obojen vedrinom i optimizmom kojim zrači naša selekcija još od početka priprema. Svi igrači su trenirali punim intenzitetom pa će, po svemu sudeći, naš selektor Branko Brnović imati na raspolaganju najjači sastav.

Jedan od igrača od kojih naša selekcija najviše očekuje sjutra u Pragu biće Stevan Jovetić, koji se prije treninga obratio novinarima na konferenciji za novinare.

- Kojim bi rezultatom bio zadovoljan? Sigurno da bi to bila pobjeda. Međutim, igramo protiv snažne reprezentacije i neće biti lako. Valjalo bi da postignemo gol ili možda dva, to bi nam značilo. Oni će pokušati da nas "stisnu" i da postignu dobar rezultat pred revanš. Mi smo spremni, daćemo sve od sebe i nadam se dobrom rezultatu. Što se tiče Čeha on je odličan golman i ne treba trošiti riječi na nega. Neće ga biti lako savladati - rekao je Jovetić.

Popularni Jo-Jo vjeruje da će naši napadači dobiti dovoljno prostora da ugroze gol gostiju i da će znati to da iskoriste.

- Nadam se da ćemo imati dosta prostora u napadu. Mi smo ti koji treba da se izborimo za to i da nametnemo našu igru. Međutim i oni su nas sigurno dobro izanalizirali, imaćemo dobre čuvare. Ponavljam, mi smo ti koji treba da se izborimo za rezultat - smatra Jovetić.

Mladi napadač vjeruje da je najopasniji igrač Češke vezista Arsenala Tomaš Rosicki, od kojeg kreću sve akcije domaćeg tima.

- Obratićemo posebnu pažnju na Rosickog, iako znamo da tu ima još dobrih igrača poput Plašila, Baroša, Jaroša... Sa druge strane oni će obratiti pažnju na nas, to jest Mirka, Simona i mene, što će drugi igrači poput Bećiraja moći da iskoriste. Okosnicu njihovog tima svakako čine Rosicki i golman Čeh. Ne treba potcijeniti ni ostale, koji sada nijesu poznati, ali da nijesu kvalitetni ne bi zaslužili poziv selektora - zaključio Stevan. ’’

Naša selekcija će u Pragu imati podršku više od tri hiljade navijača koji ovih dana polako pristižu u Zlatni grad. Crnogorskih navijača će na "Đenerali areni" biti pet puta manje nego čeških, ali njihova podrška neće biti manja.

- Znamo da dolazi veliki broj naših navijača i to nam puno zanči. Mi ćemo se potruditi da im uzvratimo na najbolji mogući način. Nadam se da ćemo na kraju svi biti zadovoljni - istakao je naš napadač.



Selektor Brnović nije htio da otkriva karte pred meč, ali se i malo našalio na startu konferencije za novinare.

- Da li ćemo igrati sa tri napadača? Ne nego sa četiri. I ovih šest pozadi, igramo napadački maksimalno - našalio se Brnović i nastavio u ozbiljnijem tonu: - Nijesmo došli da se branimo, već da igramo, a ako se ukaže prilika i da pobijedimo. Postoji jedna dilema oko sastava, to jeste ko će igrati po lijevoj strani. To ćemo odlučiti večeras ili ujutru. Svi igrači su spremni i Džudvić i Baša i Drinčić. Dakle, Savić će biti na klupi. Ima jedan karton, i Baša ga ima, a pitanje je koliko Savo može sada da odigra. Nekoga moramo da sačuvamo za revanš.

Selektor kaže da su igrači svjesni koliko ova utakmica znači za čitavu našu zemlju, a ne samo njen fudbal. On, međutim, ističe da će znati da se izbore sa velikim pritiskom i očekivanjima javnosti.

- I ja sam igrao takve utakmice. Kada se izađe na teren pritiska više nema. Samo tražim od njih da igraju, nema opterećenja nikakvog. Iskreno, nijesmo došli ovdje da se branimo. Želimo da postignemo gol i napravimo dobar rezultat pred revanš. Znamo da su oni dobri, da imaju dobre pojedince i da niko u ovoj utakmici nije favorit. Imaju nekoliko fantastičnih pojedinaca. Na golu sjajnog Čeha, jednog od najboljih golmana na svijetu. On je vođa ekipa, i bilo bi dobro da ne igra. Ipak, ako naši napadači budu u formi, a jesu, onda nije važno ko će biti na golu. Opet ponavljam, ja vjerujem u ove momke, znam koliko mogu i mislim da smo blizu Evropskog prvenstva - ističe Brnović.

Stručni štab je dobro analizirao igru narednog protivnika, pa naš selektor smatra da ga Česi ne mogu iznenaditi.

- Vidjeli smo njihove slabosti, ali imaju i dosta dobrih strana. Znamo da će Kadlec igrati štopera. Ako naši momci budu na nivou, kao što očekujemo, onda neće biti problema. Bez obzira što su jaki, ne plašimo ih se. Znamo skoro sve. Vjerujem da će igrati sa jednim napadačem, iako bih ja volio da igraju sa dva. I oni su svjesni kakve mi igrače imamo. Ja bih volio da krenu ofanzivno, jer imamo igrače koji to mogu da riješe. Naša prednost je što igramo kući, jer imamo fantastične navijače koji su uvijek uz nas. Ali, moramo ovde postići pogodak, da bi nam kući bilo lakše. Meč bez golova je dobar rezultat, ali je cijelo vrijeme tražim od igrača da postignemo barem jedan pogodak - kaže naš selektor.

Na pitanje da uporedi važnost plasmana Crne Gore na Euro 2012 sa svojim učešćem na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, Brnović je istakao da mjesta poređenju nema:

- Sigurno da bi ovo bio mnogo veći uspjeh nego to tada. Mislim da bi to za našu zemlju bila fantastična stvar i mi svi vjerujemo u to.

Utakmiva Češka - Crna Gora na programu je sjutra od 20.15 časova, a sudiće je engleski sudija Martin Etkinson. U ostalim utakmicama baraža sastaju se Bosna i Hercegovina - Portugal, Turska - Hrvatska i Estonija - Republika Irska.