Naša reprezentacija je pod kišnim podgoričkim nebom odradila treći trening u sklopu priprema za utakmice sa Češkom. Selektor Branko Brnović je na raspolaganju imao sve igrače uključujući kapitena Mirka Vučinića, koji je odradio prvi trening u sklopu priprema. Nedostaje još samo Branko Bošković čiji se dolazak očekuje sjutra.

Trening oporavka odradili su Marko Ćetković i Vladimir Božović koji su juče igrali utakmice za svoje klubove, a na poštedi je bio i Nikola Drinčić koji se žali na lakšu povredu.

Premda je u svom klubu izgubio mjesto među stativama, naš golman Mladen Božović smatra da to neće biti problem za njega - svakodnevno trenira punim intenzitetom i biće spreman da odgovori na izazov koji ga očekuje.

- Još nijesam počeo da branim za svoj klub, ali ne opterećujem se tom činjenicom. Što se tiče samog protivnika, dobro se pripremamo za njega. Ubijeđen sam da možemo da napravimo taj istorijski uspjeh. Imamo sve igrače i atmosferu. Čini mi se da je ovdje kod nas bolja atmosfera nego u Češkoj, koliko mogu da primjetim iz medija. Svi živimo za te utakmice, pogotovo prvu kada treba napraviti dobar rezultat. A u revanšu, pred našom sjajnom publikom možemo svakoga da dobijemo. Oba tima imaju problema sa manjim povredama, ali vjerujem da će svaki igrač da stisne zube da da maksimum i odigra najbolje što može - rekao je Božović.

Na pitanje šta je naš glavni adut, Božović je odgovorio.

- Po meni imamo izuzetno opasan napad, tandem Vučinić-Jovetić. Igraju fenomenalno, daju golove za svoje klubove - rekao je Božović, koji priznaje da je već gledao snimke Češke preko interneta: - Pogledao sam na jutjubu nekoliko njihovih snimaka, da bih vidio kakav stil igre forsiraju i kako igraju njihovi napadači. Vidio sam da su veoma opasni iz prekida, ali i da je njihov glavni igrač Rosicki. Raduje me što će napa odbrana biti kompletna, ali sam siguran da će svaki igrač koji bude igrao dati sve od sebe da postignemo pozitivan rezultat.

Asistent našeg selektora, Anto Drobnjak, bio je član reprezentacije Jugoslavije koja je 1997. godine savladala Češku u Pragu. Iako priznaje da su se vremena promijenila, naš trener priželjkuje isti rezultat.

- Taj meč sam gledao sa klupe, kao što ću i ovaj - sa osmjehom je rekao Drobnjak. Istina je da su se vremena izmijenila. Oni su tada imali dosta jaku ekipu. Imaju i sada, sa nekoliko dobrih pojedinaca, kao što su Rosicki, Baroš i golman Čeh. U svakom slučaju optimista sam. Mislim da su naši momci spremni da odrade ove dvije istorijske utakmice. Česi su ekipa protiv koje se može igrati. Naravno, ne treba se zalijetati. Mi imamo svoje adute i šanse su na pola-pola. Ako naših par pojedinaca budu imali dan, mislim da možemo do pozitivnog rezultata već u prvoj utakmici - smatra Drobnjak.

Važnost utakmica sa sobom nosi veliki pritisak, pa naš stručni štab ima zadatak da kroz razgovore sa igračima pokušava da pretvori ovaj pritisak kao pozitivan naboj.

- Mi vjerujemo u naše igrače. Iz utakmice u utakmicu oni stiču samopouzdanje. Prije su nam se dešavali padovi na startu meča, sada se to skoro ne vidi. To nam se ponovilo protiv Engleza, ali i sami znate kakvih smo problema imali sa povredama i sklapanjem tima. Mi iz stručnog štaba već desetak dana analiziramo protivnika. Vidjeli smo neke njihove mane, vidjeli gdje su naše šanse i prednosti. Ipak, fudbal je kolektivna igra, i kolektiv treba da odradi utakmicu, a onda iskaču pojedinci koji je rješavaju. Naši igrači su profesionalci. Igraju u jakim klubovima, imaju jaka prvenstva. Jedna pozitivna trema to jest pritisak, po meni je dobra stvar za ekipu. Ne treba da budemo opušteni jer to ne vodi ničemu. Svi su oni svjesni koja je važnost utakmice. Čim počne meč, vjerujte mi da ta trema i taj pritisak prolaze, misli se samo na utakmicu, kako što bolje da se odigra - rekao je Drobnjak.

Bez obzira na velike probleme sa žutim kartonima, Drobnjak ističe da u Pragu neće biti kalkulacija.

- Po prvi put vjerujem da ćemo biti kompletni, bez obzira što imamo dosta igrača koji imaju problem sa kartonima. Nećemo čuvati te igrače za revanš, jer za tu drugu utakmicu imamo alternative, ukoliko ne daj Bože dođe do toga. Ovo su dvije dosta slične ekipe, sa nešto jačim pojedincima na našoj strani. Nadam se da će suđenje biti dobro. Mi smo ipak mala selekcija, mala zemlja i uvijek je tu bilo nekih namjerno ili nenamjerno, naginjanja pojedinih sudija. Čuo sam da Englezi sude, oni će sigurno dopuštiti malo oštriju igru, što nama odgovara - israkao je naš trener.

Posljednji trening prije puta u Prag naša selekcija će odraditi sjutra na Gradskom stadionu pod Goricom sa početkom u 18 časova. Pola sata ranije, igrači će razgovarati sa predstavnicima medija.