Prvu utakmica baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine između Češke i Crne Gore sudiće ugledni engleski sudija Martin Etkinson. Asistiraće mu zemljaci Piter Kirkap i Majkl Malerki, dok će ulogu četvrtog sudije obavljati Endri Mariner, takođe iz Engleske.

Etkinson je rođen 31. marta 1971. godine u Lidsu, a karijeru je počeo 1998. godine kao pomoćni sudija. Glavni sudija je postao 2003. godine kada je počeo da sudi mečeve engleske Konferencije. Iste sezone biva uvršten u listu nacionalnih engleskih sudija, da bi već dvije godine kasnije dobio priliku da sudi utakmice Premijer lige. Zvanje FIFA sudije stekao je 2006. godine.

Njegova internacionalna karijera imala je vrtoglav uspon - nakon samo godinu dana suđenja u Intertoto kupu i utakmicama mlađih kategorija, Etkinson je uspio da se nametne i zasluži mjesto na listi sudija za Kup UEFA. Od 2008. godine nalazi se na listi sudija za takmičenje po grupama Lige šampiona, a već 2009. godine promovisan je elitnu kategoriju sudija čime je dobio priliku da sudi i u nokaut fazi najvećeg evropskog klupskog takmičenja.

Etkinson je već jednom sudio našoj selekciji i to 28. marta 2009. godine u Podgorici, kada je Crna Gora poražena od Italije sa 2:0.

 

Češka - Crna Gora
Datum: 11.11.2011.
Početak: 20.15 h
Delegat: Kristijan Šmelcer (Austrija)
Sudija: Martin Etkinson (Engleska)
Prvi pomoćnik: Piter Kirkap (Engleska)
Drugi pomoćnik: Majkl Malerki (Engleska)
Četvrti sudija: Endri Mariner (Engleska)
Posmatrač suđenja: Laslo Vagner (Mađarska)