Podgorica će od 19. do 24. oktobra biti domaćin kvalifikacionog turnira za odlazak na U-17 Evropsko prvenstvo. Pored Crne Gore, u 11. kvalifikacionoj grupi takmiče se kadetske selekcije Španije, Poljske i Malte. Prolaz u elitnu rundu obezbijediće dvije najbolje plasirane selekcije.

Turnir će otvoriti sudar Malte i Poljske na Trening kampu FSCG na Starom aerodromu koji će početi sjutra u 14.30 časova, dok će prvi rival naše selekcije biti i prvi favorit turnira Španija. Meč sa "Crvenom furijom" igra se na Gradskom stadionu u Podgorici sa početkom u 18 časova. Naš kapiten Nebojša Kosović i selektor Sava Kovačević zračili su optimizmom uoči utakmice sa velikim protivnikom.

- Španija zaslužuje respekt i poštovanje, ali dolazi na naš teren i neće joj biti lako da opravda ulogu favorita. Spremni smo i skoncentrisani na tu utakmicu. Znamo da je naš protivnik osmostruki šampion Evrope u ovom uzrastu i da je prvi favorit za osvajanje prvog mjesta, ali mi imao i želju i kvalitet da se nosimo sa njima i siguran sam da ćemo to i pokazati. Za ovaj turnir smo se spremali posljednje dvije godine i sad je prilika da pokažemo koliko smo dobro radili - rekao je naš kapiten Nebojša Kosović.

Selektor Kovačević podsjetio je na sjajne generacije generacije '95, ostvarene na turnirirma u Singapuru, Austriji i Italiji, pa vjeruje da kadetska selekcija Crne Gore uprsko žestokoj konkurenciji ima šansu da se prvi put u istoriji plasira u elitnu rundu prvenstva Evrope.

- Imali smo dosta vremena da se pripremimo kroz prijateljske mečeve i nastupe na turnirima. Rezultati svih tih okupljanja daju nam za pravo da pozitivno razmišljamo o kvalifikacijama. Grupa je jedna od najtežih, ali smatramo da imamo snage i kvaliteta, pogotovo pred svojom publikom, da se na pravi način suprostavimo Španiji i samo o tome razmišljamo. Raspored je malo negativan, da je bio obrnut bio bi idealan. To je otežavajuća okolnost, ali bi pobjedom protiv Španije skoro 90 odsto mogli da riješimo pitanje plasmana u Elindu rundu. Ne možemo mnogo da izgubimo, ali mogli mnogo da dobijemo - rekao je Kovačević, koji je priznao da bi svaki ishod osim poraza bio pozitivan rezultat na premijeri: - Znamo im sve vrline, ali i mane. Nikako ne razmišljamo o porazu, pogotovo ne visokom. Mi imamo svoj sistem igre i njega nećemo mijenjati. Koliko će se to pokazati uspješno protiv Španije, pokazaće teren.

Za razliku od kvalifikacionog turnira za kadete koji je održan u Crnoj Gori 2009. godine, kada su se dvije utakmice igrale u Nikšiću, ovog puta sve utakmice će biti odigrane na podgoričkim terenima.  

- Utakmice će biti odigrane na tri podgorička stadiona - na Gradskom stadionu, Trening kampu FSCG i Stadionu FK "Mladost". Ulaz na sve utakmice biće besplatan - istakao je direktor turnira Goran Mihaljević.



RASPORED

Prvo kolo
19. oktobar 2011.

14.30    POLJSKA – MALTA
Sudija: Jeven Aranovskij (Ukrajina) – Stadion: Trening kamp FSCG, Podgorica

18.00    ŠPANIJA - CRNA GORA
Sudija: Jakob Kelet (Danska) – Stadion: Gradski stadion, Podgorica


Drugo kolo
21. oktobar 2011.

14.30    ŠPANIJA – MALTA
Sudija: Jakob Kelet (Danska) – Stadion: FK “Mladost”, Podgorica

18.00    CRNA GORA – POLJSKA
Sudija: Aleksej Eskov (Rusija) – Stadion: Trening kamp FSCG, Podgorica


Treće kolo
24. oktobar 2011.

14.30    POLJSKA – ŠPANIJA
Sudija: Jeven Aranovskij (Ukrajina) – Stadion: Stadion FK "Mladost", Podgorica

14.30    MALTA – CRNA GORA
Sudija: Aleksej Eskov (Rusija) – Stadion: Trening kamp FSCG, Podgorica