Rerpezentacija Crne Gore poražena je večeras u Bazelu od Švajcarske u posljednjem meču G grupe kvalifikacija za odlazak na Euro 2012. Uprkos porazu, naša selekcija je već ranije osigruala drugo mjesto u grupi i nastup u plej-ofu za završnicu prvenstva Evrope.

Švajcarska je imala terensku inicijativu i nekoliko odličnih prilika, ali je naš golman Mladen Božović odlično reagovao nakon udaraca Inlera i Derdioka. I "sokoli" su imali svoje šanse, a najbolju je propustio Damjanović u 31. minutu kada je izašao sam ispred golmana domaćih, ali je njegov udarac sa lijeve strane iskosa zaustavio Benaljo.

Nakon šest minuta igre u nastavku Švajcarska je povela, praktično bez udarca na gol - najbolji igrač domaćih Derdiok kaznio je lošu reakciju Draška i Mladena Božovića koji su se sudarili, i jedan naizgled bezopasan centaršut smjestio u praznu mrežu.

Crna Gora je odmah pokušala da uzvrati preko Đalovića, kojeg je odlično uposlio Bećiraj, ali je odlični golman Švajcarscke ponovo sjajno reagovao. Nekoliko trenutaka kasnije Zverotić se, slično kao i protiv Engleske, odlično snašao u šesnaestercu protivnika, ali je ovog puta njegov šut bio zamalo neprecizan.

Domaćin je duplirao prednost u 65. minutu, kada je Inler odlično proigrao Lihtštajnera na desnom krilu, nakon čega je igrač Juventusa kaznio neodlučnost Vladimir Božovića i preciznim udarcem pogodio sam lijevi ugao našeg gola. Drugi gol je potpuno umirio više od dvije hiljade naših navijača.



Nakon drugog gola, tempo igre je pao, pa je  utakmica bez prevelikih uzbuđenja stigla do svog kraja. Švajcarci su se pobjednom oprostili od kvalifikacija za Euro 2012, dok Crna Gora može da se okrene baražu za završni turnir koji se igra 11/12. i 15. novembra.



Švajcarska - Crna Gora 2:0

Bazel - Stadion: "St.Jakob-Park".
Gledalaca: 19.997.

Sudija: Oležairo Benkverenca (Portugal).

Strijelci
1:0 - Derdiok 51'
2:0 - Lihtštajner 65'

Žuti kartoni
Lihtštajner, Behrami - Švajcarska
Batak, Đalović, Ćetković - Crna Gora

Švajcarska: Benaljo, Lihtštajner, Von Bergen, Đuru, Rodrigez, Inler, Behrami, Mehmedi, Džaka (od 85. Fernandeš), Šaćiri (od 79. Degen), Derdiok (od 69. Emeghara).

Crna Gora: M.Božović, D.Božović, Batak, Savić, Pejović (od 46. V.Božović), Drinčić (od 72. Grbić), Zverotić, Ćetković, Bećiraj, Đalović (od 66. Delibašić), Damjanović.