Crna Gora će igrati baraž za Evropsko prvenstvo 2012. godine!

Naša selekcija je večeras u Podgorici remizirala sa Engleskom - 2:2, pa je zahvaljujući pobjedi Velsa nad Švajcarskom osigurala mjesto u doigravanju za završni turnir u Poljskoj i Ukrajini. Turnir na kojem će sigurno igrati Engleska, koja je sa bodom u Podgorici plombirala prvo mjesto u našoj kvalifikacionoj grupi.

- Danas sam najsrećniji čovjek na planeti. Mislili su možda neki da sam lud nakon najava, ali sam vjerovao u ove momke, znao sam koliko vrijede. U početku smo bili u grču, Englezi su brzo poveli. Međutim, dali smo gol na vrijeme, odlično odigrali do samog kraja. Isplatilo se u finišu, zaslužili smo ovo - rekao je naš selektor Branko Brnović, koji je na svom debiju zaključio remi sa fudbalskim velemajstorom Fabijom Kapelom.

Debi iz snova nije slutio na dobro u prvom poluvremenu - Engleska je relativno lako došla do dva gola prednosti u prvih pola sata igre, golovima Janga i Benta, nakon dvije odlične akcije po bokovima. Naš tim je u tim trenucima izgledao izgubljeno, ali je u smiraj prvog poluvremena stigao novi impuls nade - Zverotić se ubacio u protivnički šesnaesterac, odlično primio loptu i raspalio po njoj, a golman Hart je uspio samo da je zakači na putu do mreže.


 
Kako su iz Kardifa stizale sjajne vijesti, Brnović je odlučio da rizikuje - u igru je prvo ušao Dejan Damjanović, a potom i Andrija Delibašić. Nošeni pjesmom svojih navijača, naši igrači su dominirali tokom
  čitavog drugog poluvremena i doslovno utjerali favorizovanog protivnika u svoj šesnaesterac. Pritisak je naročito bio pojačan nakon isključenja Runija koji je dobio direktan crveni karton zbog nesportskog udaranja Džudovića.

Nagrada za sjajnu igru stigla je u prvom minutu regularnog toka utakmice, kada se Stevan Savić odlično ubacio po desnoj strani i centrirao na drugu stativu gdje se Andrija Delibašić požrtvovano bacio i zakucao loptu u mrežu gordog Albiona. Gol za istoriju, gol za remi sa moćnim Englezima, gol za mjesto u baražu za Euro 2012, gol nastavak snova...

- Shvatio sam da nema šta da se čeka, znali smo rezultat u Velsu, morali smo da napadnemo. Ispalo  je sjajno,moglo je da bude i drugačije. Svime sam zadovoljan, i time što smo uradili ovo nekompletni bez Baše, Drinčića i Pavićevića. Samo velike ekipe to mogu - zaključio je Brnović.

Selektor je na konferenciji za novinare potvrdio da će igrači sjutra dobiti slobodan dan, da se odmore i proslave sjajan rezultat. "Sokoli" će u ponedjeljak putovati u Bazel, na duel sa Švajcarskom koji neće imati rezultatski značaj za konačan poredak u našoj kvalifikacionoj grupi.

 



Crna Gora - Engleska 2:2

Podgorica - Gradski stadion.
Gledalaca: 12.000.

Sudija: Volfgang Štark (Njemačka).

Strijelci
0:1 - Jang 11'
0:2 - Bent 31'
1:2 - Zverotić 45'
2:2 - Delibašić 90+1'

Žuti kartoni
Jovanović, Jovetić, Peković, Delibašić, Vučinić - Crna Gora

Crveni karton
Runi 74' - Engleska

Crna Gora: M.Božović, Zverotić, V.Božović (od 80. Delibašić), Džudović, Savić, Kašćelan (od 46. Jovanović), Peković, Zverotić, Vukčević, Jovetić, Bećiraj (od 64. Damjanović), Vučinić.

Engleska: Hart, Džons, Kol, Teri, Kejhil, Parker, Beri, Jang (od 60. Dauning), Volkot (od 76. Velbek), Runi, Bent (od 65. Lampard).



Rezultati

Vels - Švajcarska 2:0
Ramzi 60' (p), Bejl 71'

Crna Gora - Engleska 2:2
Zverotić 45', Delibašić 90+1' - Jang 11', Bent 31'

 

Tabela
1. Engleska 8 5-3-0 17:5 18
2. Crna Gora 7 3-3-1 7:5 12
3. Švajcarska 7 2-2-3 10:10 8
4. Vels 7 2-0-5 5:10 6
5. Bugarska 7 1-2-4 3:12 5