"A" selekcija Crne Gore sjutra od 21 čas igra veliki derbi sa Engleskom za prvo mjesto G grupe kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Pobjeda u utakmici sa favorizovanim protivnikom, liderom naše grupe, mogla bi da bude odskočna daska "sokolima" u lovu na prvo mjesto i direktnu kvalifikaciju, ali bi isto tako mogla da bude nedovoljna i za baraž u slučaju poraza u Bazelu.

Selektor Branko Brnović, koji će sjutra debitovati na klupi "sokola", otkrio je karte - Marko Baša, Nikola Drinčić i Milan Jovanović neće igrati protiv Engleske, kako bi bili spremni za duel sa Švajcarskom u Bazelu.

- Malo nas je poremetila povreda Novakovića, jer je on bio planiran da igra, tako da sada tražimo zamjenu za njega. Što se tiče ekipe, ona je spremna. Svi jedva čekaju da počne utakmica. Ambijent je odličan. Normalno da se svi nadamo pozitivnom rezultatu. Njima je mnogo lakše da igraju na strani jer imaju četiri veoma brza igrača. Ako ih napadnete, onda su mnogo opasni. Tako da nećemo da se zalijećemo kao Bugari i ostali. Pronašli smo i mi neke njihove slabosti i pokušaćemo da ih iskoristimo. Mnogo puta sam to ponovio, stvarno vjerujem u ove igrače i ekipu. Oni imaju naprijed četiri veoma brza i jaka igrača, pogotovo Runi koji se jako brzo izvlači. Ovih dana smo radili na tome i mislim da ćemo uspjeti da ih zaustavimo - rekao je Brnović.

Iako respektuje protivnika, naš selektor smatra da će Mirko Vučinić i Stevan Jovetić biti veća opasnost za odbranu Engleske nego što će protivnički napadači biti za našu odbranu.

- Svi znamo da je Mirko vođa ove ekipe, i da sa njim selekcija ima više samopouzdanja. Mirko je svjestan šta nama znači ova utakmica kao i za cijelu državu. Siguran sam da će dati maksiumum a i evo obećao je da kad da gol da će samo podići ruke u vazduh. Šalu na stranu, siguran sam da će naši napadači napraviti mnogo više problema njima nego što će to oni nama učiniti. To kažem jer ih poznajem i znam koliko vrijede - rekao je naš selektor.

Brnović ističe da je sjutrašnja utakmica najvažnija u ovom trenutku, i da tako treba razmišljati.

- Uvijek je se više razmišlja o prvoj utakmici. Fokusirani smo samo na tu utakmicu, da pružimo što bolju igru i zabilježimo što bolji rezultat. Da razmišljamo o Švajcarcima pokazali smo time što smo trojicu igrači ostavili da se odmore za taj meč. Kada bismo znali da će Švajcarska izgubiti od Velsa, onda niko ne bi bio na klupi, nego bi svi igrali. Nijesam mogao da rizikujem da svih osam igrača krenu da igraju od početka. Jednu stvar moram da kažem - kada bih mogao da izvedem najjači sastav siguran sam da bi pobijedili Englesku na našem stadionu. Na žalost, prinuđeni smo da kombinujemo - rekao je Brnović.

Kapiten Mirko Vučinić bio je veoma raspoložen u razgovoru sa medijima. Dobra forma u dresu Juventusa učinila je da naš najbolji igrač zrači optimizmom i samopouzdanjem.

- Svaka utakmica je važna i bilo bi dobro kada bi uzeli tri boda protiv Engleza, bez obzira što to neće ništa značiti. Nećemo pratiti šta se dešava u Velsu. Zavisimo samo od nas. ''

Iako je svjestan važnosti utakmice sa "gordim Albionom", Vučinić je ne smatra najvažnijom u istoriji crnogorskog fudbala.

- Najvažnija utakmica po meni je bila ona protiv Mađarske kada je počela reprezentacija. Nije važno da li sjutra možemo da odigramo bolje nego na Vembliju. Ja bih volio da odigramo loše ali da zabilježimo pobjedu. Atmosfera na stadionu će nam puno značiti. Navijači su uvijek naš dvanaesti igrač. Iskoristio bih priliku da im se zahvalim, jer nas uvijek prate od početka pa do kraja. Ovo je izuzetno teška utakmica. Moramo da budemo koncentrisani i da kontrolišemo emocije - rekao je Vučinić.

Na pitanje da li Runi najopasniji igrač Engleske, Mirko je odgovorio potvrdno.

- Naravno da jeste, ali on ne može da uradi ništa ukoliko ne dobije loptu. Naš osnovni zadatak biće da spriječimo distribuciju lopte ka njemu - rekao je naš kapiten, i dodao da mu prija što se od njega u našoj reprezentaciji uvijek najviše očekuje: - Dok je tako dobro je. Treba da se zabrine kad više ne bude tako.

Vučinić je jedan od osam igrača Crne Gore koje jedan žuti karton dijeli od suspenzije u utakmici sa Švajcarskom koja bi mogla biti odlučujuća u kvalifikacijama za Euro 2012.

- Ako postignem gol mislim da ću samo da dignem ruke u vazduh - sa osjmjehom je obećao Vučinić i dodao: - Ne bojimo se Engleske, ipak je to samo jedna utakmica. Ni kad su ratovali, Crnogorci se nikad nisu bojali.

Utakmica Crna Gora - Engleska igra se sjutra na Gradskom stadionu pod Goricom sa početkom u 21 sat. Kapije Gradskog stadiona biće otvorene tri sata ranije, a svaki navijač će morati da prođe četiri kontrole, pa apelujemo na gledaoce da dođu ranije.