Crna Gora danas je i zvanično dobila novog selektora, trećeg u svojoj istoriji - Branko Brnović će sa klupe voditi "hrabre sokole" u posljednje dvije kvalifikacione utakmice grupe G za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali i tokom kvalifikacionog ciklusa za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine igra u Brazilu.

- Svi bi mi voljeli da imamo pet bodova više, onda bi na ovom mjestu sjedio Zlatko Kranjčar. Međutim, nema ni tih pet bodova, nema ni selektora. Meni je drago da sam sarađivao sa njim, kao i sa Zoranom Filipovićem. Mislim da sam od njih stekao potrebno iskustvo koje će mi puno značiti u nerednom radu. Puno vjerujem u sebe i u ove momke koje predvodim, jer imaju sve i ljudske i fudbalske kvalitete, nadam se uspjehu u naredne dvije utakmice - bile su prve riječi novog crnogorskog selektora.

Brnović je otkrio da je posljednjih dana obavio razgovore sa igračima i da je u njima prepoznao želju da se u posljednje dvije utakmice ostvari rezultat koji cijela nacija priželjkuje.

- Igračima je žao što je došlo do ovoga, ali su poručili da su, ako je već moralo biti ovako, više su nego zadovoljni što ću ja biti novi selektor. Poznajem ih mnogo dobro, tu sam od prvog dana sa njima. Malo sam iznenađen koliko su dobro odreagovali - kažu da će dati i više od sto odsto svojih mogućnosti, da izguramo ovo do kraja kako treba - rekao je Brnović.

Brnović nije želio da se bavi analizom rada svog prethodnika, već je samo rekao da će se potruditi da iskoristi dobre stvari koje smo imali u igri, a da loše smanji na minimum. Za razliku od prethodnog selektora, Brnović planira da će imati bolju saradnju sa stručnim štabom.

- Iskreno, ja ću više komunicirati sa svojim saradnicima, nego što smo radili on i ja. Možda će i nama biti lakše, jer smo svi domaći, a on je bio sa strane. Mi smo zajedno bili samo nekoliko dana zajedno i moguće da je to uticalo na naš odnos - rekao je Brnović.

Novi selektor najavio je i nekoliko promjena u stručnom štabu naše selekcije.

- Trenutno pregovaram sa dvojicom kandidata za tu poziciju. Za dva do tri dana će sve biti poznato. Obojica su bivši fudbaleri, od kojih jedan živi u inostranstvu. Ukoliko i on dođe bićemo izuzetno jaki u stručnom štabu. Za sada mogu potvrditi samo da Leković ostaje - rekao je Brnović.

Na kraju pres konferencije, selektor je ponovo uzeo riječ i preuzeo na sebe odgovornost za rezultat u finišu ove kvalifikacione kampanje.

- Proteklih dana sam čuo mnoge priče, da će, ako reprezentacija ne uspije da osvoji drugo mjesto, kriv biti predsjednik Saveza Dejan Savićević. Budite sigurni da sam ja taj koji će sastavljati ekipu i u to mi se niko neće miješati. Ja ću biti taj koji će biti odgovoran za dešavanja unutar ekipe. Ukoliko, ne daj Bože, dođe do neuspjeha, a ja vjerujem da neće, onda sam ja taj koji će snositi posljedice, niko drugi. Isto tako se nadam da ćete, ako napravimo uspjeh, u nekom ćošku staviti da pored Kranjčara zasluge za to imaju i igrači, kao i selektor koji je prije vodio reprezentaciju kada možda je bilo i najteže, Zoran Filipović - rekao je Brnović.

Novog selektora na debiju očekuje veliko iskušenje - Brnović će na klupu "sokola" prvi put sjesti 7. oktobra kada na Gradskom stadionu pod Goricom gostuje Engleska. Četiri dana kasnije Crnu Goru očekuje gostovanje u Švajcarskoj.