"A" reprezentacija Crne Gore sjutra počinje pripreme za kvalifikacionu utakmicu sa Bugarskom, najvažniju u dosadašnjem toku kvalifikacija za Euro 2012. godine. Selektor Zlatko Kranjčar zračio je optimizmom i pozitivnom energijom na konferenciji za novinare uoči starta priprema, a takav pristup potrudiće se da prenese i na svoje igrače.

- Mi smo favoriti protiv Bugarske, zapravo u svakoj smo utakmici do kraja kvalifikacija. Eto, neka sa Englezima bude 50-50, ni njima ne dajem ni promil prednosti. Ne, nisam prepotentan, uvijek sam sa obje noge na zemlji i hladne glave. I ne pričam napamet, već na osnovu onoga što smo pokazali do sada. Mi moramo da se nosimo sa tom ulogom, a pokazali smo da možemo i protiv Velsa i Švajcarske u Podgorici - istakao je Kranjčar.

Kranjčar je istakao da izuzetno dobro poznaje narednog protivnika, kako Bugarsku, tako i njihovog novog selktora Lotara Mateusa, pa vjeruje da ga protivnik malo čime može iznenaditi 4. juna u Podgorici.

- Kvalitetni smo, kvalitetniji od Bugarske. Respektujemo protivnika, oni će sigurno doći da nas iznenade, moguće i da se još nadaju da mogu odškrinuti vrata koja vode do drugog mjesta. Ali, nećemo im dati, od prvog minuta pokazaćemo im ko je gazda. Nije to potcjenjivački pristup, naprotiv, to je samo realna samouvjerenost. Mi još nismo izgubili utakmicu u kvalifikacijama, nismo primili gol ni na zvaničnim, ni na prijateljskim mečevima. Imaćemo pun stadion, emotivnu publiku, i šta drugo da očekujem osim pozitivan rezultat - kaže Kranjčar.

Krančar se osvrnuo na dosadašnji učinak Crne Gore u duelima sa Bugarskom, jer smatra da je iskustvo iz tih mečeva može koristiti u predstojećem meču.

- Dvije utakmice u prošlom ciklusu jesu opomena, i naravno da to imamo u vidu. Sada se priča druga priča. Protivnik je skeniran, moj asistent Ali Reza Marzban gledaće ih i na kontrolnoj utakmici koju igraju sa selekcijom Korzike, kako bi donio posljednje vijesti, a posebno obratio pažnju na Brazilca Markinjoša, jedinog igrača kojeg ne poznajem. Slutim, na osnovu spiska, da će protiv nas možda igrati u nekom kombinovanom timu, ali taj njihov kontrolni meč daće nam odgovor – kaže Kranjčar.

Selektor, međutim, opominje da predstojeći duel ne treba posmatrati kao odlučujući u borbi za drugo mjesto.

- Ovo je samo prva meč lopta. Imamo mi još posla, ali pobjedom bismo osigurali baraž. Svjesni smo odgovornosti i značaja utakmice, pa ćemo tako ćemo pristupiti i treninzima i utakmici. Želim da Englezi dobiju, da mi dobijemo i da definitivno otvorimo put do Evropskog prvenstva. Ne smijemo se propustiti kalkulacijama, već moramo maksimalno odgovorno ući u svaku utakmicu do kraja kvalifikacija - kaže naš selektor.

Na pitanje da li će Jovetić i Fatić biti spremni za nastup protiv Bugarske, Kranjčar je odgovorio pozitivno.

- Po onome što sam vidio na individualnim treninzima, mislim da su spremni. Odluku da li će Jovetić igrati, da li će biti od početka, ili će ući kasnije, donijeću u naredna četiri dana. Ostalo je još da vidim kako će se ponašati kada počnu treninzi sa grupom. Igrači poput Jovetića moraju da se vrate na velikim utakmicama. Sada je trenutak za njegov povratak - rekao je Kranjčar i dodao da je odluka da li će Stevan igrati protiv Bugarske isključivo njegova: - Da li će Jovetić igrati je moja odluka. Ako Fiorentina nije prelomili i pustila ga da igra, a bio je spreman, to je njihova stvar. Nema razloga da padnem pod uticaj Fiorentine. Samo mogu da saslušam njegovo mišljenje, a on je, čini mi se, spreman i motivisan.

Kranjčar je istakao da je u njegovim budućim planovima samo Crna Gora, zbog koje je već odbio nekoliko primamljivih klupskih ponuda.

- Ponavljam da sam o Dinamu govorio emotivno kao o klubu koji volim, a nijednog trenutka nisam rekao da dolazim u Dinamo. Naprotiv, uvijek sam govorio da želim da ostanem ovdje, da imam kontinuitet, sad je, normalno, na drugoj strani da to prihvati. Time želim rasteretiti i sebe, i savez i igrače da znamo da smo zajedno, da idemo dalje, a ne da čekamo neke rezultate. Ne opterećujem se nekim ponudama, do sada sam ih odbio sve – od Aston Vile, preko nekih iz Turske, a sada sam se odrekao i Dinama. Time sam pokazao da želim stabilnost i mir, da svi zajedno idemo da razvijemo i reprezentativni i crnogorski fudbal uopšte - zaključio je Kranjčar.

Naša selekcija će prvi trening odraditi u nedjelju u 17.30 časova u Trening kampu FSCG na Starom aerodromu, a brifing sa predstavnicima medija počeće pola sata ranije.